Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší Čečenec vo väzení: Teroristu odsúdili za hriechy z minulosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ROSTOV NAD DONOM - Ruský súd poslal vo štvrtok do väzenia čečenského teroristu Badruddiho Daudova v súvislosti s tragickou rukojemníckou drámou, ktorá sa odohrala v roku 1995 v juhoruskom meste Buďonnovsk. Išlo o zlomový bod v prvej z dvoch vojen o nezávislosť v neďalekom severokaukazskom regióne Čečensko.

Vojenský súd v meste Rostov nad Donom vo štvrtok uznal Daudova za vinného z brania rukojemníkov a účasti na teroristickom útoku. Vymeral mu trest odňatia slobody na 14 rokov, informuje Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) s odvolaním sa na agentúru Interfax. Daudov tvrdí, že je nevinný. Kedy ho zatkli, však nie je známe.

Skupina čečenských separatistov pod vedením militantného islamistu Šamila Basajeva napadla 14. júna 1995 v Buďonnovsku policajnú stanicu a vládne budovy. Útočníci vzali za rukojemníkov približne 1500 ľudí, požadujúc stiahnutie ruských vojakov z Čečenska. Počas rukojemníckej drámy bolo zabitých zhruba 150 osôb.

Preživších rukojemníkov prepustili teroristi po päťdňovom obliehaní bezpečnostnými silami, keď ruský premiér Viktor Černomyrdin prisľúbil prímerie v Čečensku a poskytol Basajevovi a jeho stúpencom bezpečný prechod späť do Čečenska. Nasledovali mierové rozhovory medzi Moskvou a Čečenmi, boli však neúspešné.

Dohoda ohľadom riešenia tejto krízy vydláždila cestu k ďalšej dohode z augusta 1996, ktorou sa ukončila prvá čečenská vojna. Druhý ozbrojený  konflikt vypukol v roku 1999. Významnú rozhodovaciu úlohu v ňom zohral vtedajší premiér Vladimir Putin po tom, čo Basajevovi militanti vtrhli do susednej severokaukazskej oblasti Dagestan. Basajeva, ktorý sa stal najhľadanejšou osobou v Rusku, zabili pri bombovom atentáte v roku 2006. Pravdepodobne ho vykonala Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB).

Viac o téme: TeroristaRuskoČečenec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu