Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protesty opozície v gréckom parlamente po dohode s Macedónskom: Žiadajú odvolanie Tsiprasa

Opozícia protestuje proti dohode s Macedónskom. Zobraziť galériu (6)
Opozícia protestuje proti dohode s Macedónskom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Predseda najsilnejšej gréckej opozičnej strany Nová demokracia Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok oznámil, že večer podá v parlamente návrh na hlasovanie o vyslovení nedôvery premiérovi Alexisovi Tsiprasovi.

Mitsotakisa nahnevala dohoda o novom názve Macedónska, ktorú Tsipras dosiahol v utorok s macedónskym premiérom Zoranom Zaevom. Kompromisný nový názov Macedónska sa nepáči nacionalistom na jednej ani druhej strane a vlády oboch krajín sa tak dostali pod ostrú paľbu zo strany opozičných strán.

Opozícia protestuje proti dohode
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

"Mám povinnosť voči gréckemu ľudu pokúsiť sa zabrániť krádeži budúcnosti našej krajiny prostredníctvom dohody, ktorá zrádza naše národné záujmy," vyhlásil grécky opozičný líder Mitsotakis. Hlasovanie o vyslovení nedôvery Tsiprasovi bude zrejme poriadne napínavé, keďže jeho vláda má v 300-člennom parlamente len 154 kresiel.

Opozícia protestuje proti dohode
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Navyše, s dohodou s Macedónskom nesúhlasí ani Tsiprasov koaličný partner, strana Nezávislí Gréci vedená ministrom obrany Panosom Kammenosom. Ten už v utorok oznámil, že jeho strana bude v parlamente hlasovať proti dohode a Tsipras si bude musieť hľadať podporu v radoch opozície. Podľa agentúry AP však nie je isté, či Kammenos svoj názor nakoniec nezmení, ak bude hlasovanie o dohode s Macedónskom spojené aj s hlasovaním o dôvere vláde.

Opozícia protestuje proti dohode
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Ratifikácia dohody medzi Macedónskom a Gréckom sa komplikuje aj na macedónskej strane, kde ju odmieta podpísať prezident Gjorge Ivanov. Napriek odporu zo strany prezidenta však jeho zamietavé stanovisko prijatie zmluvy iba spomalí, ale neznemožní. Zmluvu s Gréckom by už cez víkend mal podpísať macedónsky minister zahraničných vecí, následne o nej bude hlasovať parlament, a keď ju schváli, čo sa predpokladá, dokument pôjde na podpis prezidentovi. Ak ju prezident nepodpíše, zmluva sa vráti ešte raz do parlamentu, a ak ju ten opäť schváli, prezident už nemá na výber a musí zmluvu podpísať.

Opozícia protestuje proti dohode
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Podľa dohody, ktorú ohlásili v utorok premiéri oboch krajín Zoran Zaev a Alexis Tsipras, sa Macedónsko bude po novom volať Republika Severné Macedónsko. Nový názov bude krajina používať doma aj v zahraničí a súčasťou dohody je aj to, že ho zanesie aj do svojej ústavy. Ak sa dohodu podarí zrealizovať, skončí sa tak už 27 rokov trvajúci spor medzi oboma krajinami.

Opozícia protestuje proti dohode
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko okrem iného preto, že rovnako sa volá aj jeden z gréckych regiónov. Gréci sa navyše obávali, že krajina s takýmto menom by si mohla robiť na grécky región rovnakého názvu územné nároky a tiež by sa mohla snažiť si "sprivatizovať" odkaz historického kráľovstva Macedónsko, ktorého väčšia časť sa pritom nachádzala na území dnešného Grécka.

Parlament sa začal zaoberať podnetom na vyslovenie nedôvery Tsiprasovi

Grécky parlament v Aténach začal vo štvrtok s prerokúvaním návrhu stredopravej opozičnej strany Nová demokracia na vyjadrenie nedôvery premiérovi Alexisovi Tsiprasovi v súvislosti s dosiahnutím grécko-macedónskej dohody o novom názve postjuhoslovanskej republiky. Ide o prvú podobnú iniciatívu od Tsiprasovho nástupu do úradu v roku 2015.

Znalci pomerov však nepredpokladajú, že by návrh v parlamente, kde koalícia disponuje väčšinou 154 kresiel, prešiel, pretože ani Tsiprasovi koaliční partneri napriek nesúhlasu s dohodou nemajú záujem na jeho zosadení. Dokument by premiéri oboch krajín, podľa iných zdrojov ministri zahraničných vecí, Grécka a Macedónska mali podpísať v meste Prespa v macedónsko-gréckom pohraničí v sobotu, respektíve do konca týždňa.

V sobotu vo večerných hodinách sa v Aténach očakáva i rozhodujúce hlasovanie o podnete opozície, ktoré podporili aj dve centristické zoskupenia ešte pred otvorením parlamentnej diskusie. Líder Novej demokracie Kyriakos Mitsotakis sa v gréckej metropole nechal počuť, že je jeho povinnosťou využiť všetky ústavné možnosti, aby zabránil schváleniu dohody. Ním predložený podnet spochybňuje právo gréckej vlády na signovanie dohody takéhoto významu bez toho, aby o tom vopred konzultovala na parlamentnej pôde.

Dohodu musia ratifikovať parlamenty oboch krajín. K oficiálnej zmene názvu Macedónska by malo dôjsť až po plánovanom referende na jeseň tohto roka. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, malo by dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Ak by sa tak nestalo, v krajine by sa mali uskutočniť predčasné parlamentné voľby, ktoré budú súčasne akýmsi referendom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu