Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jednotky verné exilovej vláde v Jemene spustili ofenzívu: Útočia na strategický prístav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

HUDAJDA - Saudskou Arábiou vedená koalícia spustila v stredu ráno útok na západojemenské prístavné mesto Hudajda, ktoré ovládli šiitskí povstalci. S odvolaním sa na vojenské zdroje o tom informovala v Dubaji sídliaca televízia al-Arabíja.

Jemenská exilová vláda medzičasom vydala vyhlásenie, v ktorom uvádza, že jej sily a spojenecké jednotky pod vedením Saudskej Arábie začali ofenzívu na Hudajdu. Vláda zdôraznila, že vojenská operácia v Hudajde sa začala až po "vyčerpaní všetkých mierových a politických prostriedkov". Vo vyhlásení exilovej vlády zverejnenom tlačovou agentúrou SABA v stredu ráno sa boj o Hudajdu označuje za "míľnik v našom úsilí zbaviť Jemen (šiitských) milícií".

Štátne médiá v Saudskej Arábii, ani Spojené arabské emiráty, ktoré vedú koalíciu podporujúcu jemenskú exilovú vládu, o tejto ofenzíve zatiaľ neinformovali. Práve v súvislosti so správami o príprave ofenzívy v Hudajde Organizácia Spojených národov v utorok z bezpečnostných dôvodov stiahla svojich zahraničných pracovníkov z mesta. Prevádzkové stredisko OSN tam teraz spravujú miestni pracovníci.

Prístav Hudajda, ktorý ovládajú povstalci, zohráva kľúčovú úlohu pri dodávke humanitárnych zásielok do Jemenu. Medzinárodná humanitárna organizácia Oxfam pred týždňom varovala, že v dôsledku eskalácie bojov v okolí Hudajdy môže dôjsť k prerušeniu dodávok humanitárnej pomoci miliónom ľudí v tejto vojnou zničenej krajine.

Konflikt v Jemene trvá od roku 2014, keď šiitskí povstalci postúpili na juh a dobyli metropolu Saná, čo donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu. Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili už o život tisíce civilistov a Jemen, najchudobnejšiu krajinu arabského sveta, dostali na pokraj hladomoru.

Viac o téme: Ofenzívaútok JemenHudajda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu