Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počasie nesužuje len Slovensko: VIDEO Ďalšie silné búrky zasiahli aj Rakúsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk/)

ENZENREITH - Až viac ako 500 ľudí pracovalo v utorok popoludní a večer na odstraňovaní dôsledkov ďalších prudkých búrok, ktoré zasiahli dolnorakúsky okres Neunkirchen.

Pod vodou sa ocitli desiatky pivníc, ulice a polia. Škody zanechalo aj krupobitie, ktoré hlásili z niektorých lokalít. Rovnaký okres zasiahli o čosi slabšie "rozmary" prírody iba v uplynulom týždni. Z niektorých oblastí hlásili tentoraz prienik vody až do obytných priestorov, z ktorých tak museli evakuovať všetkých skôr narodených, ako aj osoby s podlomeným zdravím.

Masy vody strhli most v obci Enzenreith, na niektorých cestných komunikáciách siahala voda až po stehná a tak ich dočasne museli uzavrieť. Aj malé, inak neškodné potoky sa v krátkom čase zmenili v búrlivé riečne toky. Zosuv pôdy zahatal cestu sanitke s pacientom. Informácie priniesli rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, ako aj tlačová agentúra APA.

Ušetrené nezostali ani ďalšie dolnorakúske okresy, hasiči mali plné ruky práce i v okrese Viedenské Nové Mesto, v ktorom boli občania konfrontovaní s podobnými dôsledkami vyčíňania prírody. To isté však platí aj o okrese Oberpullendorf v rakúskej spolkovej krajine Burgenland a o časti spolkovej krajiny Vorarlbersko na západe Rakúska.

Búrky v Štajersku vyradili 500 trafostaníc, v Grazi strom usmrtil muža 

Búrky, ktoré zasiahli v utorok značnú časť Rakúska, si v metropole spolkovej krajiny Štajersko vyžiadali aj obeť. Vyvrátený strom v medzičasom úradne uzavretom mestskom parku usmrtil muža. Úrady odporučili vyhýbať sa všeobecne zalesneným plochám a parkom. Značné škody spôsobili však búrky v Štajersku na energetickej sieti, kde dočasne vypadlo až 500 trafostaníc a bez elektrickej energie sa ocitlo okolo 14.000 domácností. Až 9500 z nich bolo bez prúdu aj v čase začínajúceho večera, mimo prevádzky bolo ešte stále okolo 250 trafostaníc.

Informovali o tom tlačová agentúra APA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Na normalizácii situácie, odstránení dôsledkov vyčíňania prírody pracujú v teréne v súčasnosti stovky ľudí z rôznych zložiek. Dolnorakúsky okres Neunkirchen, ktorý patril medzi búrkami najviac zasiahnuté oblasti, vyhlásili medzičasom za oblasť postihnutú katastrofou.

Viac o téme: BúrkyRakúskoNeunkirchen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu