Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mal odpočúvať politikov, podnikateľov i novinárov: Panamského exprezidenta vydajú do vlasti

Ricardo Martinelli (v strede)
Ricardo Martinelli (v strede) (Zdroj: SITA/AP Photo/Arnulfo Franco, File)

MIAMI - Vláda Spojených štátov odsúhlasila vydanie bývalého panamského prezidenta Ricarda Martinelliho do vlasti, kde čelí obvineniam z politickej špionáže či sprenevery. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na piatkové vyjadrenie exprezidentovej právnej zástupkyne.

Advokátka Inna Shapovalovová uviedla, že o príslušnom rozhodnutí amerického ministerstva zahraničných vecí bola upovedomená už vo štvrtok, zatiaľ však nie je jasné, kedy Martinelliho pošlú naspäť do Panamy. V súčasnosti 66-ročný Martinelli, ktorý je známy aj ako veľkopodnikateľ, začiatkom roka 2015 opustil Panamu a predpokladalo sa, že sa usadil v Spojených štátoch.

Panamské orgány požiadali Washington o vydanie exprezidenta, po ktorom bolo taktiež vyhlásené medzinárodné pátranie. Martinelliho nakoniec zadržali vlani v júni blízko Miami na Floride. V polovici mája požiadal Martinelli americké ministerstvo zahraničných vecí, aby zamietlo žiadosť o jeho vydanie s odôvodnením, že v Paname by bol vystavený mučeniu.

Martinelli, ktorý stál na čele Panamy v rokoch 2009-2014, je okrem iného podozrivý z nariadenia nezákonného odpočúvania opozičných politikov, podnikateľov a novinárov. Ako prezident sa tiež údajne dopustil sprenevery a zneužitia právomocí. Podľa samotného Martinelliho však ide o nepodložené tvrdenia politických protivníkov.

Viac o téme: ExprezidentPanamaMiamiSpojené štátyRicardo Martinelli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu