Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krajiny G7 medzi sebou Rusko nechcú: Vytvoria systém na obranu pred propagandou

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

LA MALBAIE - Nemecko a ďalší členovia skupiny G7 chcú spoločne postupovať proti pokusom o destabilizáciu, ktoré vychádzajú z krajín, ako je Rusko. Podľa zdrojov agentúry DPA sa na tom zhodli v piatok účastníci prebiehajúceho summitu G7 v Kanade.

Vytvorenie obranného systému s označením "mechanizmus rýchlej odozvy" má umožniť koordinovanú a výrazne pohotovejšiu reakciu v prípade volebných manipulácií, propagandistických útokov alebo iného "neprijateľného konania". Novovytvorený systém má zaistiť systematické analyzovanie a výmenu informácií o takomto zasahovaní. Ako ďalší krok sa v "ideálnom prípade" predpokladá koordinovaná reakcia, ktorá môže siahať od protikampaní až po sankcie.

Zhoda v otázke nového obranného systému bola dosiahnutá popri samotnom summite G7, na ktorom sa zúčastňujú vrcholní predstavitelia Spojených štátov, Kanady, Talianska, Francúzska, Nemecka, Británie a Japonska, ako aj predsedovia Európskej rady a Európskej komisie. Čo sa týka vzájomných obchodných sporov, tie sa podľa informácií DPA členom skupiny zatiaľ nedarí prekonať a na prebiehajúcom podujatí si len vymenili rozdielne názory.

Summit v La Malbaie v kanadskej provincii Québec sa koná v tieni sporov medzi USA a európskymi partnermi, ktorí kritizovali nedávne rozhodnutia Spojených štátov uvaliť clá na dovoz ocele a hliníka z Kanady, Mexika a Európskej únie a ustúpiť od dohody o iránskom jadrovom programe i od parížskej klimatickej zmluvy. Európski účastníci summitu sa v piatok ešte pred otvorením vrcholnej schôdzky zhodli na tom, že nechcú toto fórum rozšíriť o Rusko, ako to naznačoval v priebehu dňa prezident USA Donald Trump.

Viac o téme: SummitRuskoKanadaG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu