Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Všetkých sedem štátov G7 podpísalo záverečné komuniké: Trump je však proti

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

LA MALBAIE - Napriek napätým obchodným vzťahom s USA všetkých sedem štátov G7 napokon podpísalo záverečné komuniké, v ktorom sa prihlásili k boju proti protekcionizmu, oznámil kanadský premiér Justin Trudeau.

Podľa agentúry DPA sa USA, Kanada, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Japonsko na samite dohodli, že čo najskôr zmodernizujú Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) taj, aby bola spravodlivejšia.

Americký prezident Donald Trump nedávno uvalil clá na dovoz ocele a hliníka z Kanady, Európskej únie a Mexika a rozhneval tak svojich partnerov ešte pred príchodom na samit. Viacerí preto predpovedali, že kvôli ostrým nezhodám bude pre najvyšších predstaviteľov siedmich najbohatších krajín sveta ťažké dosiahnuť akýkoľvek konsenzus.

Trudeau však podľa agentúry AP povedal, že lídri si tento víkend "vyhrnuli rukávy a našli konsenzuálny jazyk", ktorý im umožní dohovoriť sa na širokom spektre otázok. Krajiny G7 sa na samite dohodli na znížení ciel, dotácií a iných obchodných bariér. 

Trump na dohodu nepristúpil

Americký prezident Donald Trump uviedol, že nepodporí záverečné komuniké zo samitu krajín G7 a že sa bude snažiť o zavedenie ciel na autá, čo môže signalizovať zhoršenie vzťahov v rodiacej sa obchodnej vojne, napísala v nedeľu agentúra DPA.

"Na základe nepravdivých vyhlásení Justina Trudeaua na jeho tlačovej konferencii a na základe skutočnosti, že Kanada zaťažuje amerických poľnohospodárov, robotníkov a spoločnosti obrovskými clami, som inštruoval našich republikánov, aby nepodporili komuniké vzhľadom na clá na automobily zaplavujúce americký trh," napísal Trump na Twitteri.

Kanadský premiér Justin Trudeau predtým oznámil, že všetkých sedem štátov G7 podpísalo na záver samitu spoločné komuniké. Vzápätí však dodal, že jeho krajina bude pokračovať v odvetných opatreniach voči nedávno zavedeným americkým clám na export ocele a hliníka z krajín spojencov. Povedal, že nové clá sú pre Kanadu "urážlivé" a že "Kanaďania sú síce zdvorilí a rozumní, ale nenechajú si rozkazovať".

"Kanadský premiér Justin Trudeau sa počas našich stretnutí na samite G7 správal tak mierne a pokorne, no len čo som odišiel, zvolal tlačovú konferenciu na ktorej vyhlásil, že americké clá sú svojím spôsobom urážlivé a on sa nenechá komandovať", napísal v tweete Trump, označiac správanie kanadského premiéra za nečestné a slabošské. "Naše clá sú  reakciou na ich 270-percentné clá na mliečne výrobky," uviedol Trump.

Viac o téme: Donald TrumpG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu