Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Masaker v sýrskej provincii Idlib: Smrteľné nálety, zabitých najmenej 38 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Edlib Media Center via AP, File)

DAMASK - Najmenej 38 ľudí zahynulo pri nočných náletoch, ktorých cieľom bola dedina Zardaná v severozápadnej Sýrii, obsadená povstalcami.

Počet obetí môže ešte stúpať, keďže približne 50 zranených zostalo po útoku v kritickom stave, informovalo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré citovala agentúra Reuters. Záchranné tímy naďalej pokračujú v pátraní po preživších. 

"Lietadlá, o ktorých sa predpokladá, že patrili Rusom, spáchali masaker v dedine Zardaná v severovýchodnej časti (provincie) Idlib," povedal pre agentúru DPA šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. 

V provincii Idlib susediacej s Tureckom žijú približne dva milióny Sýrčanov, medzi ktorých patria i desaťtisíce ľudí, ktorí tam ušli pred bojmi z rôznych iných oblastí krajiny. Idlib je zároveň poslednou sýrskou provinciou pod kontrolou povstalcov. Dominuje jej koalícia združená pod sýrsku odnož medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

Sýrska odnož al-Káidy, známa ako Front an-Nusra, sa premenovala na Front dobytia Sýrie (Džabhat Fatah aš-Šám) a stojí na čele aliancie povstaleckých skupín Haját Tahrír aš-Šám, ktorá viedla boje proti sýrskym vládnym silám a ich ruským a iránskym spojencom na väčšine frontov v Sýrii. Aktuálne sa jej bojovníci sústreďujú v provincii Idlib.

Viac o téme: NáletSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu