Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Spolupredseda AfD šokoval: Nacistická éra je len trochou vtáčieho trusu v dejinách Nemecka

Alexander Gauland
Alexander Gauland (Zdroj: SITA/Alexander Prautzsch/dpa via AP)

BERLÍN - Spolupredseda krajne pravicovej nacionalistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland nazval v sobotu nacistickú éru "trochou vtáčieho trusu vo viac ako 1000-ročných úspešných nemeckých dejinách". Svojím výrokom okamžite vyvolal rozhorčené reakcie na sociálnych sieťach, informovala agentúra AP.

V prejave pred členmi mládežníckeho hnutia strany uviedol, že Nemci musia prijať zodpovednosť za 12 rokov vlády Adolfa Hitlera a jeho nacistickej strany, ale ide podľa neho iba o malú časť dejín Nemecka. Annegret Krampová-Karrenbauerová, generálna tajomníčka vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), reagovala na Twitteri, že pre Gaulanda a jeho stranu je "50 miliónov obetí vojny, holokaust a totálna vojna iba trochou vtáčieho trusu".

Dodala, že jeho vyjadrenia odhaľujú pravú tvár strany skrývajúcej sa za váženosť strednej vrstvy. Katrin Göringová-Eckardtová zo strany Zelených označila Gaulandove výroky za facku do tváre tým, čo prežili holokaust, a ich potomstvu a uviedla, že zvýrazňujú potrebu vzoprieť sa menšine, ktorá je plná nenávisti. Agentúra AP pripomína, že AfD je po vlaňajších voľbách treťou najväčšou stranou v nemeckom parlamente a najväčšou opozičnou stranou.

Viac o téme: NemeckoBerlínAfDAlexander Gauland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu