Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Radar v Česku: Hľadá sa lokalita

PRAHA - Vládni predstavitelia USA a Česka v stredu uviedli, že pokročili vo vyjednávaniach o umiestnení časti protiraketového systému na českom území.

"Domnievam sa, že sme dnes urobili významný pokrok," povedal John Rood, námestník americkej ministerky zahraničia. Dodal však, že stále existuje práca, ktorú treba ešte len vykonať.

Námestník českého ministra zahraničia Tomáš Pojar rokovania označil za "veľmi intenzívne a vari aj ťažké". Dodal, že zostalo otvorených niekoľko z osemnástich kapitol dohody o umiestnení protiraketového radaru neďaleko Prahy. Pojar aj Rood však odmietli povedať podrobnosti o oblastiach, v ktorých sa nezhodujú. Rood vyjadril presvedčenie, že dohoda sa úspešne uzavrie.

Český premiér Mirek Topolánek v stredu povedal, že neočakáva, že sa rokovania skončia skôr ako v závere roka. USA v januári oficiálne požiadali Česko, aby poskytlo svoje územie pre americký radar, a Poľsko, aby umožnilo na svojom území rozmiestniť strely protiraketovej obrany. USA tvrdia, že zamýšľaný protiraketový systém má byť ochranou pred hrozbou možného útoku zo strany Iránu. Česko a Poľsko sú projektu naklonené, ale väčšina verejnosti v oboch krajinách je proti. Rusko protiraketový systém v strednej Európe ostro odmieta a tvrdí, že je namierený proti nemu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu