Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Rusi varujú Česko pred radarom

(Zdroj: ČTK)

MOSKVA - Česká republika urobí "veľkú chybu", ak umožní vybudovanie časti amerického protiraketového obranného štítu na svojom území, vyhlásil v utorok vysoký predstaviteľ ruskej armády.

Náčelník generálneho štábu ruskej armády Jurij Balujevskij uviedol, že námestníkovi ministerky obrany Martinovi Bartákovi počas jeho návštevy v Moskve povedal, že Rusko nenechá vybudovanie obranného štítu v strednej Európe bez odozvy. "Označil som potenciálne rozhodnutie českých lídrov o rozmiestnení časti amerického obranného štítu na českom území za veľkú chybu, pretože Rusko bude jednoducho nútené prijať opatrenia pre svoju bezpečnosť," uviedol generál.

Washington plánuje umiestniť v Českej republike radarovú stanicu a v Poľsku desať rakiet typu interceptor ako obranný štít proti možným útokom zo strany menších vojenských veľmocí ako Irán či Severná Kórea. Rusko však trvá na tom, že systém ohrozí jeho bezpečnosť a tlačí na Spojené štáty americké, aby sa svojho plánu vzdali.

Martin Barták podľa agentúry ITAR-TASS reagoval, že "sme ešte nepovedali posledné slovo. To sa nestane, kým nebudú ukončené rokovania o všetkých aspektoch plánu. Rozhodnutie bude prijaté najskôr koncom roka."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu