Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

O život prišiel brutálnym spôsobom ďalší novinár: Jeho telo našli po tom, ako ho dobili na smrť

Héctor González Antonio
Héctor González Antonio (Zdroj: twitter.com/teleSUR TV)

MEXIKO - Mexického novinára dobili v utorok na smrť v štáte Tamaulipas ležiacom na severovýchode krajiny. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu prokuratúru. Ide o tretieho zabitého reportéra v Mexiku za uplynulé dva týždne, resp. šiesteho v tomto roku.

Telo Héctora Gonzáleza Antonia, redaktora denníka Excélsior, našli v Ciudad Victoria, hlavnom meste štátu Tamaulipas, spresnila vo vyhlásení prokuratúra. Mexiko je pre novinárov jedna z najnebezpečnejších krajín sveta. Vlani tam podľa skupiny Article 19, zasadzujúcej sa za slobodu prejavu, bolo zabitých 12 žurnalistov.

Tamaulipas, hraničiaci s americkým Texasom, patrí k mexickým štátom s najväčšou mierou kriminality. Dlho bol sužovaný konfliktmi znepriatelených gangov o kontrolu nad obchodom s drogami. Ďalšieho novinára tam našli mŕtveho  v januári. Gonzáles sa okrem iného venoval bezpečnostným témam.

Miera vrážd v Mexiku dosiahla rekordne vysokú úroveň v roku 2017. Už v prvých štyroch mesiacoch tohto roka tam však zaznamenali viac vrážd než v rovnakom období minulého roka. Nárast násilia otriasol popularitou mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta a posilnil podporu nádejného ľavicového prezidentského kandidáta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, ktorý pred voľbami vypísanými na 1. júla vedie v prieskumoch verejnej mienky.

Viac o téme: VraždaNovinárMexikoHéctor González Antonio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu