Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poľsko víta kroky Američanov: Stabilná a bezpečná Európa je ich najlepšou investíciou

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Alik Keplicz)

VARŠAVA - Poľsko víta podporu, ktorá americký Senát vyslovil iniciatíve na stálu dislokáciu americkej vojenskej brigády na svojom území. Vo svojom vystúpení na plenárnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO to v pondelok vo Varšave vyhlásil predseda poľského parlamentu Marek Kuchciňski. Informoval o tom spravodajský portál Niezaležna.pl.

Kuchciňski vysvetlil, že v súčasnej medzinárodnej situácii je prítomnosť síl Severoatlantickej aliancie na východnom krídle nevyhnutná. "Preto s radosťou a nádejou vítame rozhodnutie Senátu USA z 24. mája tohto roku o podpore stálej dislokácie brigády amerických síl v Poľsku," dodal.

Poľský prezident Andrezj Duda sa vo svojom prejave vyslovil za posilnenie transatlantických vzťahov ako hlavnej záruky bezpečnosti v Európe. Súčasne vyzval na zvýšenie výdavkov na obranu v jednotlivých členských štátoch. Dodal, že "stabilná a bezpečná Európa je najlepšou americkou investíciou".

Parlamentné zhromaždenie NATO sa schádza na svoje zasadania dvakrát do roka - na jar a na jeseň. Zasadnutia sa konajú v rôznych mestách, pričom Varšava je ich hostiteľom už tretíkrát. Do poľskej metropoly sa zišlo 260 poslancov z 29 členských krajín NATO, ako aj delegácie z ďalších 16 partnerských štátov a osem delegácií z krajín, ktoré majú štatút pozorovateľa.

Organizátori informovali, že hlavnými témami schôdzky je skúmať možnosti, ako čeliť výzvam prichádzajúcim z Ruska, plnenie úloh súvisiacich s rozpočtom NATO a podpora protiteroristických operácií v Afganistane a Iraku.

Poľsko chce na svojom území permanentne dislokované americké jednotky

Poľsko by privítalo stálu prítomnosť ozbrojených síl Spojených štátov na svojom území a je na to ochotné vyčleniť až dve miliardy dolárov. Informoval o tom spravodajský portál Onet.pl s odvolaním sa na návrh poľského ministerstva vnútra. 

Návrh poľského ministerstva je vyjadrením "jednoznačnej potreby stáleho nasadenia americkej obrnenej divízie v Poľsku, na čo je vláda ochotná vyčleniť "1,5-2 miliardy dolárov", uvádza sa v správe poľského ministerstva obrany.         

Ponuka Poľska odráža dlhodobé úsilie Varšavy o upevnenie bezpečnostných vzťahov so Spojenými štátmi a dislokáciu amerických síl na poľskom území. Toto úsilie sa datuje od roku 1999, keď Poľsko vstúpilo do NATO, avšak na intenzite nabralo po ruskej anexii Krymského polostrova v roku 2014 a agresívneho postoja Moskvy k aliancii.

Podľa portálu Onet.pl načasovanie žiadosti Poľska o stálu vojenskú prítomnosť amerických síl len zhruba mesiac pred plánovaným summitom NATO v Bruseli nepochybne rozhnevá Rusko a vyvolá pochybnosti u európskych spojencov Varšavy - najmä Nemecka a Talianska -, ktorí sa usilujú o zlepšenie vzťahov s Moskvou.

Viac o téme: USANATOPoľskoMarek Kuchciňski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu