Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Napätie na Východe sa stupňuje: Turecko vykázalo izraelských diplomatov, prišla reakcia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

ANKARA - Turecké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo v stredu izraelskému generálnemu konzulovi v Istanbule, aby na neurčitý čas opustil krajinu. Informovala o tom agentúra Anadolu. Podľa jej diplomatických zdrojov musí izraelský konzul Josef Levi Sfari opustiť Turecko v dôsledku násilností na hranici medzi Izraelom a palestínskym pásmom Gazy, kde vojaci židovského štátu usmrtili v uplynulých dňoch desiatky Palestínčanov.

Ešte v utorok si izraelské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo tureckého generálneho konzula v Jeruzaleme Gürcana (vysl. gürdžana) Turkogla a vyzvalo ho, aby na neurčitý čas opustil krajinu, a to s ohľadom na najnovší vývoj bilaterálnych vzťahov medzi Jeruzalemom a Ankarou.

Turecký rezort diplomacie si v utorok predvolal izraelského veľvyslanca Ejtana Naeha a požiadal ho o odchod z krajiny na neurčitý čas. Tlmočil mu protest proti použitiu sily voči palestínskym demonštrantom a vyjadril nesúhlas s presťahovaním veľvyslanectva USA do Jeruzalema, informovala Anadolu s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Turecko okrem toho povolalo na konzultácie svojich veľvyslancov pôsobiacich vo Washingtone a v Tel Avive.

Tvrdé zákroky v Palestíne

Podľa Anadolu najmenej 61 Palestínčanov zahynulo a tisíce ďalších utrpeli zranenia od pondelňajších zásahoch izraelských síl na hraniciach medzi Izraelom a pásmom Gazy. Palestínski Arabi tam okrem iného protestovali proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme.

Palestínske radikálne hnutie Hamas už od konca marca organizuje masové protesty pri hraniciach pásma Gazy s Izraelom. Jeho cieľom je ukončenie blokády pásma Gazy a umožnenie návratu palestínskych utečencov a ich potomkov na územie Izraela.

Izrael obvinenia z neprimeraných zákrokov voči demonštrantom odmieta a tvrdí, že pod pláštikom protestov sa pokúšajú prelomiť izraelské hranice militanti z Hamasu. Izraelskí vojaci údajne strieľajú len na hlavných podnecovateľov nepokojov, čo sú podľa Izraela spravidla členovia militantných skupín.

Ponížený veľvyslanec

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu predvolalo služobne najvyššie postaveného tureckého diplomata v krajine, aby mu vyjadrilo svoj protest proti "ponižujúcemu" zaobchádzaniu s izraelským veľvyslancom v Turecku.

Izraelský veľvyslanec Ejtan Naeh sa totiž na letisku v Istanbule musel podrobiť prísnej bezpečnostnej prehliadke, pričom si musel vyzuť aj topánky. Nemenovaný zdroj pre izraelské médiá uviedol, že diplomat sa musel podrobiť aj kontrole rúk, aby sa zistilo, či na nich nemá stopy po výbušnine. K prehliadke boli údajne zámerne prizvaní aj novinári, ktorí ju nasnímali.

Naeh opustil Turecko po tom, ako ho tamojšie úrady požiadali o odchod z krajiny na neurčitý čas. Tlmočili mu tiež protest proti použitiu sily voči palestínskym demonštrantom a vyjadrili nesúhlas s presťahovaním veľvyslanectva USA do Jeruzalema.

 

Viac o téme: KonzulTureckoIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu