Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalý taiwanský prezident mieri do basy: Osudným sa mu stal únik informácií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

TCHAJ-PEJ - Bývalého taiwanského prezidenta Ma Jing-ťioua odsúdili v utorok na štyri mesiace väzenia v súvislosti s únikom informácií z vyšetrovania opozičného poslanca.

Obhajoba sa môže voči verdiktu ešte odvolať a eventuálne dosiahnuť zmiernenie trestu na finančnú pokutu, informovala agentúra AP. Utorkový verdikt zrušil oslobodzujúci rozsudok súdu nižšej inštancie z vlaňajšieho augusta, voči ktorému sa odvolala prokuratúra. 

Exprezident sa mal previnenia dopustiť v roku 2013, ešte počas svojho pôsobenia v úrade, keď mu vtedajší generálny prokurátor ukázal prepisy odpočúvaných rozhovorov z vyšetrovania popredného poslanca opozičnej strany. Ma Jing-ťiou následne vyzval generálneho prokurátora, aby prepisy poskytol vtedajšiemu premiérovi.

Súd ho preto v utorok uznal za vinného z napomáhania úniku utajovaných informácií. Obhajoba už avizovala, že sa voči verdiktu odvolá. 

Ma Jing-ťiou sa počas svojej vlády (2008-2016) usiloval o zblíženie s Pekingom a v roku 2015 absolvoval historické stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Vzťahy medzi oboma krajinami opäť ochladli po nástupe súčasnej taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen, ktorá zaujíma menej pročínske postoje a dôrazne obhajuje nezávislosť Taiwanu. 

Viac o téme: PrezidentVäzenieTaiwanTchaj-Pej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu