Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Desivý prípad v Čechách! Muž zatváral deti do hladomorne: Škandalózny rozsudok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO - Odvolací Vrchný súd v Olomouci znížil trest mužovi, ktorý podľa žalobcu v meste Břeclav týral svoje dve deti. Do väzenia pôjde na štyri roky, pôvodný trest prvostupňového Krajského súdu v Brne znel sedem rokov.

Povedala to hovorkyňa brnianskeho súdu Eva Sigmund. Podľa obžaloby svoje deti napádal a zatváral ich do pivnice, muž vinu čiastočne priznal. Nový rozsudok je právoplatný. Krajský súd v Brne štyridsaťsedemročného muža vlani koncom októbra potrestal za týranie zverenej osoby, obmedzenie osobnej slobody, ohrozovanie mravnej výchovy dieťaťa a tiež z nakladania s detskou pornografiou.

Deti zatváral do hladomorne

Muž je pôvodom z Ruska, má aj americké štátne občianstvo. Podľa obžaloby deti týral od októbra 2015 do mája 2016 v penzióne v meste Břeclav, ktorý prevádzkoval. Teraz osemročnú dcéru a desaťročného syna surovo bil rukami aj remeňom do rôznych častí tela vrátane hlavy, viac podľa spisu trestal dievča.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Častejšie ju aj zatváral na niekoľko desiatok hodín do miestnosti s upratovacími prostriedkami, častejšie potom do pivnice, takzvanej hladomorne. Deti mali v pivnici plesnivý matrac s vankúšom znečistený výkalmi. Súd v hlavnom pojednávaní vypočul dvadsiatku svedkov, niektorí týranie podľa obžaloby v rôznej miere potvrdili. Vychádzal aj z výpovedí detí z prípravného konania. Chlapec v ňom uviedol, že pivnici hovorili izba plaču.

Súd zapochyboval o zdravotnom stave detí

Obe deti podľa posudkov trpia posttraumatickou stresovou poruchou a syndrómom týraného dieťaťa. Deti sa dostali do břeclavskej nemocnice, kde si tamojšia lekárka všimla ich nebvyklého správania. "Dievča malo strach, keď nevedela, čo sa deje za jej chrbtom. Vyšetrila ju psychologička, ktorá zistila, že má mierne úzkostlivé jednanie," vypovedala lekárka pred brněnským súdom, ktorý o prípade rozhodoval ako prvý.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dievčarko naviac stále hľadalo nejaké jedlo. Lekár zistil, že trpí podvýživou. Vrchný súd v Olomouci rozhodol, že vypočuje ďalších znalcov. "Podľa nás sa krajský súd dostatočne nevysporiadal s otázkou následku jednania obžalovaného na zdravie detí. Vznikli tak pochybnosti, či utrpeli posttraumatickou stresovou poruchou, prípadne, či táto porucha trvala dlhší čas v intenzite, ktorú by bolo môžné posúdiť ako vážnu poruchu zdravia. Dospeli sme k záveru, že u oboch detí nedošlo k ťažkej ujme na zdraví," zdôvodnil zníženie trestu hovorca vrchného súdu Stanislav Cík.

Našli fotky a videá s malými chlapcami

Muž s obžalobou nesúhlasil. Priznal ale, že mal v posledných týždňoch pred svojím zatknutím problémy s dievčaťom, uviedol, že zlyhal ako rodič. Obhajca po vynesení rozsudku povedal, že trest je neprimeraný, na mieste sa odvolal. "Bol uložený za trestné činy, ktoré sa v hlavnom pojednávaní vôbec dôkazmi nepreukázali. Ide o dôkazy, ktoré boli úplne neprocesné, ale aj o dôkazy, ktoré vykazujú rozpory a pochybnosti," uviedol vtedy obhajca Viktor Štěpán.

Polícia u muža v počítači podľa štátnej zástupkyne našla tiež tisíce fotografií a videí s mladými chlapcami. Obžalovaný muž uviedol, že je to vykonštruované. Rozsudok olomouckého súdu je právoplatný, odsúdený ale môže podať ešte mimoriadny opravný prostriedok vo forme dovolania na Najvyšší súd.

Viac o téme: DetiTýranieBřeclav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu