Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozby sa naplnili: Irán vypálil rakety na izraelské ciele, odveta prišla okamžite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

TEL AVIV - Iránske sily so sídlom v Sýrii vypálili približne 20 rakiet na armádne pozície Izraela v oblasti susedných Izraelom kontrolovaných Golanských výšin. Oznámila to v noci na štvrtok izraelská armáda. Izraelské obranné systémy "niektoré" z rakiet zachytili a škody na izraelskej strane boli minimálne. Uvádza sa to v stanovisku armády s tým, že Izrael taktiež nezaznamenal žiadne obete na životoch.

Izrael zmienený incident posudzuje veľmi vážne a naň odpovedal, povedal podľa správy agentúry AP hovorca armády Jonathan Conricus.

Izraelská armáda krátko pred zverejnením správy o iránskom útoku informovala, že na Golanských výšinách sa pred polnocou v noci na štvrtok rozozvučali sirény varujúce pred leteckým útokom.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) s odvolaním sa na svoje zdroje potvrdilo, že ponad Izraelom okupované územie Golanských výšin preletelo lietadlo.

Ako doplnila agentúra AP, izraelská armáda je v ostatných dňoch v stave zvýšenej pohotovosti v dôsledku obáv pred možným útokom zo Sýrie. Irán spoločne s Damaskom obvinili Izrael zo série útokov na iránske ciele v Sýrii, ku ktorým došlo v uplynulých týždňoch. Tel Aviv účasť na týchto incidentoch nevyvrátil ani nepotvrdil.

Izrael obsadil Golanské výšiny na západe Sýrie počas šesťdňovej vojny v roku 1967 a anektoval tento región v roku 1981, čo odsúdila Bezpečnostná rada OSN. Krátko po šesťdňovej vojne začala izraelská vláda Golanské výšiny osídľovať.

Okamžitý odvetný útok

Izraelská armáda podnikla v noci na štvrtok nálety na desiatky iránskych vojenských cieľov v Sýrii v reakcii na odpálenie iránskych rakiet na izraelské vojenské pozície na Golanských výšinách. Oznámila to vo štvrtok izraelská armáda.

Ako zhodnotila agentúra AP, ide o najvážnejšiu vojenskú konfrontáciu medzi týmito rivalmi v poslednom čase.

Sýrske systémy protivzdušnej obrany vystrelili desiatky protiraketových striel, žiadne izraelské lietadlo napriek tomu nepoškodili, povedal podľa správy agentúry AP hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus. Dodal, že predchádzajúca raketová paľba bola "najvážnejším pokusom" iránskych zložiek al-Kuds o útok na Izrael. Štyri z týchto rakiet boli zostrelené a žiadna zo zvyšných nezasiahla izraelské ciele.

Izrael podľa vyhlásenia armády odvetne zaútočil na zariadenia na skladovanie zbraní, logistické centrá, stanovištia logistiky a rozviedky, ktoré používajú elitné iránske jednotky v Sýrii. Pri odvetných náletoch zničili tiež niekoľko sýrskych systémov protivzdušnej obrany.

Izrael zasiahol "takmer všetky" iránske ciele v Sýrii

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman oznámil, že armáda zasiahla v noci na štvrtok "takmer všetky" miesta s iránskou infraštruktúrou v Sýrii.

Lieberman zdôraznil, že Izrael neľútostne zareagoval na bezprecedentný raketový útok iránskych síl v Sýrii proti židovskému štátu, proti jeho vojenským pozíciám na Golanských výšinách, ku ktorému došlo v noci na štvrtok už skôr. Podľa slov ministra nikto v Izraeli neutrpel pri iránskom útoku zranenia a všetky iránske rakety buď armáda zachytila a zneškodnila, alebo nedoleteli do cieľa.

Minister obrany na každoročnej bezpečnostnej konferencii v pobrežnom meste Herzlija, severne od metropoly Tel Aviv, takisto povedal, že "keď na nás prší, ich zaplaví".

Izrael podľa vyhlásenia armády odvetne zaútočil na sklady zbraní, logistické centrá a stanovištia logistiky a rozviedky, ktoré používajú elitné iránske jednotky al-Kuds v Sýrii. Pri odvetných náletoch zničil Izrael aj niekoľko sýrskych systémov protivzdušnej obrany.

Viac o téme: IránIzraelGolanské výšiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu