Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trumpova nominantka na šéfku CIA chcela stiahnuť kandidatúru: Strach z poškodenia povesti

Gina Haspel
Gina Haspel (Zdroj: SITA/CIA via AP)

WASHINGTON - Nominantka prezidenta USA Donalda Trumpa na šéfku Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Gina Haspelová ponúkla v piatok stiahnutie svojej nominácie, pretože sa obávala, že jej stredajšie vypočúvanie v Senáte poškodí jej povesť i povesť CIA. V sobotu sa však rozhodla, že pri svojej kandidatúre zostane, napísal v nedeľu denník Washington Post.

Navrhovaná nástupkyňa Mikea Pompea, ktorý sa stal ministrom zahraničných vecí, je v súčasnosti námestníčkou riaditeľa CIA, pričom v tajnej službe pracuje už 30 rokov. V roku 2002 viedla tajnú väznicu CIA v Thajsku a neskôr bola zapojená do prípadu ničenia nahrávok výsluchov zadržiavaných osôb podozrivých z terorizmu, pri ktorých bola použitá metóda waterboardingu (simulovaného topenia).

Podľa zdrojov z Bieleho domu citavaných agentúrou AP má Haspelová stále podporu prezidenta Trumpa. Demokrati už vyjadrili nesúhlas s nomináciou 61-ročnej Haspelovej a vo schvaľovacom procese sa plánujú zaoberať najmä jej úlohou vo vypočúvacom programe CIA z éry prezidenta Georgea W. Busha.

Avšak Haspelovej nominácia môže byť ohrozená, iba ak by stratila podporu republikánov, ktorí majú v Senáte tesnú väčšinu hlasov (51:49). Podľa republikánskeho senátora Johna McCaina bolo týranie osôb zadržiavaných Spojenými štátmi v posledných desiatich rokoch jednou z najtemnejších kapitol v amerických dejinách. Haspelová musí počas schvaľovacieho procesu vysvetliť rozsah svojho zapojenia do vypočúvacieho programu CIA, uviedol v marci McCain, ktorý bol sám mučený ako vojnový zajatec vo Vietname.

Viac o téme: CIADonald TrumpSpojené štátyGina Haspel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu