Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

CIA prvýkrát v histórii povedie žena: Senát schválil Trumpovu nominantku Ginu Haspel

Gina Haspel
Gina Haspel (Zdroj: SITA/CIA via AP)

WASHINGTON - Senát amerického Kongresu potvrdil vo štvrtkovom hlasovaní vo funkcii nominantku prezidenta USA Donalda Trumpa na riaditeľku Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Ginu Haspelovú. Informovali o tom noviny Washington post a agentúra Reuters.

Haspelová, ktorá bude historicky prvou ženou v tejto funkcii, získala v priebežnom spočítavaní podľa agentúry Reuters 51 hlasov v tomto 100-člennom orgáne. Na jej zvolenie postačuje jednoduchá väčšina hlasov.

Navrhovaná nástupkyňa Mikea Pompea, ktorý sa stal ministrom zahraničných vecí, bola dosiaľ úradujúcou šéfkou CIA. V tajnej službe pracuje už 30 rokov. V roku 2002 viedla tajnú väznicu CIA v Thajsku a neskôr bola zapojená do prípadu ničenia nahrávok výsluchov zadržiavaných osôb podozrivých z terorizmu, pri ktorých bola použitá metóda známa ako waterboarding (simulované topenie).

Jej nominácia znovu vyvolala debatu o drsnom vypočúvacom programe CIA, ktorý sa uplatňoval voči podozrivým teroristom. Haspelová v Kongrese uviedla, že tajná služba nemala používať takéto drsné metódy, a zaviazala sa, že ich už neobnoví. Haspelová získala už v stredu podporu senátneho výboru pre tajné služby. Výbor v stredu hlasoval v pomere 10:5, čím odporučil celému Senátu, aby ju na poste šéfky tajnej služby schválil.

Viac o téme: SenátCIASpojené štátyGina Haspel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu