Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Krvavé násilie v Stredoafrickej republike: Takmer stovka ranených, prezident vyhlásil smútok

Africkí vojaci v meste Bangui
Africkí vojaci v meste Bangui (Zdroj: SITA)

BANGUI - Prezident Stredoafrickej republiky (SAR) Faustin-Archange Touadéra vyhlásil v stredu trojdňový štátny smútok po tom, ako si najnovšia vlna nábožensky motivovaného násilia v hlavnom meste Bangui vyžiadala podľa údajov Červeného kríža 19 mŕtvych a 98 zranených.

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej boli v utorok terčmi útokov kostol, mešity, ale aj zdravotnícke zariadenia. Medzi obeťami násilia je i jeden kňaz. Prezident Touadéra prisľúbil, že páchatelia a ich komplici budú vypátraní a stíhaní. Obyvateľov zároveň vyzval, aby boli dovtedy zdržanliví.

Podľa vyhlásenia ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) utorňajšie násilnosti v Bangui rozpútal pokus bezpečnostných síl zatknúť príslušníka jednej z tamojších ozbrojených "sebaobranných" skupín a ostatní príslušníci začali strieľať.

Terčmi streľby sa následne stali aj civilisti počas omše v miestnom kostole Panny Márie Fatimskej. Vlna násilností medzi ozbrojenými náboženskými skupinami v SAR vypukla v roku 2013. V rokoch 2015-2016 bolo v krajine relatívne obdobie pokoja, vlani sa však násilie začalo opäť stupňovať.

Viac o téme: NásilnostiBanguiStredoafrická republikaFaustin-Archange Touadéra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu