Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump hostí v USA Macrona s manželkou: Noblesná večera a slová chvály

Donald Trump a Emmanuel Macron s manželkami. Zobraziť galériu (2)
Donald Trump a Emmanuel Macron s manželkami. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Francúzsky prezident Emmanuel Macron absolvoval v pondelok súkromnú večeru s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, čím odštartoval svoju prvú oficiálnu návštevu Spojených štátov.

Dvojica politikov povečerala v spoločnosti svojich manželiek Melanie Trumpovej a Brigitte Macronovej v Mount Vernone, sídle prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona v štáte Virgínia.

Večera prebehla podľa Trumpových slov "naozaj fantasticky", informovala agentúra AP. Jej hlavným chodom bol druh platesy podávaný s citrónovým krémom a špargľou. Podávali sa tiež plnené cestoviny a ako dezert čokoládové suflé a čerešňová zmrzlina.

Donald Trump a Emmanuel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Po večeri sa lídri aj s manželkami vrátili do Bieleho domu. Ešte pred večerou Macron s Trumpom slávnostne vysadil na južnom trávniku Bieleho domu dub pochádzajúci z francúzskej obce Belleau, pri ktorej sa v roku 1918 odohrala v rámci prvej svetovej vojny bitka, v ktorej zahynuli tisíce príslušníkov americkej námornej pechoty. Následne sa spoločne so svojimi manželkami presunuli prezidentským vrtuľníkom Marine One na zmienenú večeru.

V utorok privítajú Macrona v Bielom dome, kde bude v Oválnej pracovni rokovať s Trumpom. V pláne je aj spoločná tlačová konferencia a pompézna štátna večera s takmer 150 hosťami.

Viac o téme: Donald TrumpEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu