Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Je potrebné, aby USA zostali v Sýrii dlhšie: Macron objasňoval výrok o presviedčaní Trumpa

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) sa rozpráva s kanadským premiérom Justinom Trudeauom počas ich stretnutia v Paríži
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) sa rozpráva s kanadským premiérom Justinom Trudeauom počas ich stretnutia v Paríži (Zdroj: TASR/Ian Longsdon/Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok vrátil k svojmu výroku z nedele, keď vyhlásil, že Francúzsko presvedčilo amerického prezidenta Donalda Trumpa, že je potrebné, aby USA zostali vojensky prítomné v Sýrii.

Na toto Macronovo vyhlásenie reagoval Biely dom, ktorý zdôraznil, že Trump si stále želá čo najskoršie stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie. "Americká misia sa nezmenila: prezident má jasno v tom, že chce, aby sa americké sily vrátili domov tak rýchlo, ako to len bude možné," povedala v nedeľu večer hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Hovorkyňa v tejto súvislosti prízvukovala, že Spojené štáty sú odhodlané dosiahnuť úplnú porážku extrémistickej organizácie Daeš v blízkovýchodnom regióne a zaistiť, aby sa militanti nemohli opäť vrátiť na stratené pozície. Macron v pondelok po prijatí novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej v Paríži zopakoval, že spoločným vojenským cieľom USA a Francúzska je vojna proti Daeš.

Tvrdil, že "nikdy nepovedal", že Spojené štáty alebo Francúzsko zostanú v Sýrii dlhodobo angažované v zmysle vojenskej prítomnosti. Podľa Macrona Biely dom správne pripomína, že cieľom vojenskej operácie je boj s Daeš a že táto operácia sa skončí v deň, keď bude zavŕšená vojna proti Daeš. "Francúzsko zastáva rovnaký postoj," zdôraznil Macron. "Včera (v nedeľu) som nenaznačil žiadnu zmenu," dodal.

Vyhlásil, že "Spojené štáty... si plne uvedomili, že naša zodpovednosť presahuje boj proti Daeš". V súvislosti s víkendovým raketovým úderom trojkoalície - USA, Francúzska a Británie - na Sýriu tiež dodal, že ide aj o zodpovednosť za humanitárnu situáciu v oblasti a dlhodobú zodpovednosť za budovanie mieru.

Viac o téme: FrancúzskoSýriaParížEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu