Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruskí politici na návšteve u Bašára Asada: Jeho nálada je na dobrej úrovni

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

DAMASK - Skupina ruských politikov navštívila v nedeľu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Deň po vzdušných útokoch USA, Británie a Francúzska na Sýriu má vraj Asad dobrú náladu. Informovala o tom agentúra AP.

Ako uviedol poslanec ruskej Dumy Dmitrij Sablin, Asad tvrdí, že útoky Západu, ktoré boli reakciou na údajný chemický útok v sýrskom meste Dúmá tamojším režimom, jeho krajinu zjednotili. Podľa Sablina Asad odhaduje, že prestavba krajiny po rokoch vojny bude stáť približne 400 miliárd dolárov. Gubernátorka Chanty-Mansijského autonómneho okruhu Natalia Komarovová po schôdzke so sýrskym prezidentom povedala, že Asad má "absolútne pozitívny postoj, dobrú náladu".

Izrael proti iránskej prítomnosti v Sýrii

Izraelský minister verejnej bezpečnosti Gilad Erdan v nedeľu vyhlásil, že jeho krajina bude aj naďalej podnikať akcie voči iránskej prítomnosti v Sýrii. "Sme odhodlaní a budeme aj naďalej konať proti iránskemu zriaďovaniu základní (v Sýrii)," uviedol pre izraelský vojenský rozhlas Erdan, člen bezpečnostného kabinetu.

Jeho vyhlásenie prišlo v čase, keď Rusko podľa vlastných vyjadrení zvažuje dodanie modernizovaného systému protivzdušnej obrany S-300 do Sýrie. Raketový systém by mohol obmedziť spôsobilosť Izraela bombardovať ciele v Sýrii, uvádza agentúra DPA. Izrael si pravidelne vyberá za cieľ vojenské lokality v Sýrii s tým, že chce zabrániť Iránu a proiránskej skupine Hizballáh, aby využívali Sýriu ako základňu na ohrozovanie židovského štátu.

Viac o téme: IránSýriaIzraelBašár AsadGilad Erdan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu