Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Trumpova armáda: VIDEO USA presúvajú k Sýrii najväčšiu námornú silu od invázie v Iraku

USS Donald Cook Zobraziť galériu (3)
USS Donald Cook (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel/Vadim Ghirda)

LONDÝN - Až 12 vojnových plavidiel dorazilo, resp. sa stále plaví k brehom Sýrie ako jedna z najväčších ukážok sily amerického námorníctva od invázie v roku 2003 v Iraku. USS Harry S. Truman, ktorý na palube vezie 90 lietadiel, je sprevádzaný suitou piatich ďalších torpédoborcov a krížnikov. Momentálne smerujú k Európe a odtiaľ na Blízky východ. Informoval o tom britský portál MailOnline.

Trump reaguje na informácie o vojenskom útoku USA v Sýrii: Veta, z ktorej svet nechápe

Štyri torpédoborce sú už v Stredomorí alebo poblíž neho. Ide o USS Donald Cook, Porter, Carney a Laboon. Taktiež tu operujú dve ponorky s jadrovým pohonom, Georgia a John Warner.

Trumpova armáda: VIDEO USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel/Vadim Ghirda)

Ide o dôsledok zvýšeného napätia, keďže americký prezident Donald Trump pokračuje v úvahách, že USA uskutočnia útoky na Sýriu ako odvetu za sobotňajšie použitie chemický zbraní na civilistov v meste Dúma, ktoré má mať na svedomí režim tamojšieho prezidenta Bašára Asada.

Rusko sa ako spojenec Sýrie vyslovilo, že zlikviduje akékoľvek rakety, ktoré budú vypálené na Asadove ozbrojené sily, a to pomocou obávaného obranného systému S-400. Zároveň ruský veľvyslanec v Libanone Alexander Zasypkin dodal, že Rusko zaútočí aj na odpaľovacie miesta.

Sýrsky diktátor Bašár Asad údajne presunul svoje vojenské vybavenie na ruské základne v krajine v nádeji, že USA a jeho spojenci by sa zdráhali začať útoky kdekoľvek v blízkosti armády Vladimira Putina.

USS Harry S. Truman a jeho podporné lode v stredu vyplávali z prístavu v Norfolku vo Virgínii. Americký torpédoborec je sprevádzaný krížnikom USS Normandy a torpédoborcami USS Farragut, USS Forrest Sherman, USS Bulkeley a USS Arleigh Burke. V skupine sa nachádza aj nemecká fregata FGS Hessen, najmodernejšia loď špecializovaná na leteckú obranu.

USS Normandy
Zobraziť galériu (3)
USS Normandy  (Zdroj: U.S. Navy)

Na svojej pozícii je už aj torpédoborec USS Donald Cook, vybavený až 60 okrídlenými raketami Tomahawk a systémom protiraketovej obrany Igis. Vo východnom Stredomorí sa rovnako nachádza aj francúzska fregata Aquitaine, ktorá tiež disponuje riadenými strelami.

Zoznam lodí a ponoriek:

USS Donald Cook

USS Porter

USS Carney

USS Laboon

USS Harry S. Truman

USS Normandy

USS Farragut

USS Forrest Sherman

USS Bulkeley

USS Arleigh Burke

USS Georgia

USS John Warner

Viac o téme: LodeVojnové lodeútok RuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu