Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súd OSN odsúdil srbského ultranacionalistu Šešelja: Šokujúce slová po verdikte

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

HAAG - Súd OSN odsúdil v stredu v odvolacom konaní na desať rokov väzenia srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelja obvineného z vojnových zločinov. Šešelj však už vo väzbe strávil dovedna 11 rokov a trest si tak už odsedel, v dôsledku čoho do väzenia nepôjde, informovala agentúra DPA.

Šešelja v neprítomnosti odsúdili v rámci Mechanizmu pre medzinárodné trestné tribunály (MICT), ktorý po decembrovom ukončení činnosti Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) so sídlom v Haagu prevzal jeho zvyšnú agendu. ICTY Šešelja ešte v roku 2016 oslobodil spod všetkých obvinení z vojnových zločinov spáchaných počas vojenských konfliktov na Balkáne v 90. rokoch. Prokuratúra sa však voči verdiktu odvolala.

Prokuratúra Šešelja pôvodne obvinila z viacerých závažných trestných činov vrátane prenasledovania, vraždy a mučenia v rámci jeho podpory srbských polovojenských síl počas vojen v Chorvátsku a Bosne. Ultranacionalista sa ma ICTY sám prihlásil vo februári 2003.

V roku 2014 ho zo zdravotných dôvodov predbežne prepustili. MICT uznal v stredu Šešelja za vinného z deportácie a podnecovania deportácií etnických Chorvátov zo Srbska a zároveň odobril rozhodnutie ICTY o jeho oslobodení spod ďalších obvinení. Samotný Šešelj, ktorého v minulosti prepustili z väzby z dôvodu liečby rakoviny, už skôr povedal, že ho verdikt MICT nezaujíma a na stredajšie pojednávanie v Haagu neprišiel. 

Na vojnové zločiny som hrdý, tvrdí Šešelj

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj v stredu označil verdikt haagskeho tribunálu, ktorý ho odsúdil na 10 rokov, za "nelegálny" a vyhlásil, že je na zločiny, z ktorých ho vinia, hrdý. "Som hrdý na všetky vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ktoré sú mi pripisované, a som pripravený ich zopakovať aj v budúcnosti," povedal v telefonickom rozhovore pre agentúru Associated Press. 

Šešelja, ktorý bol v rokoch 1998 až 2000 podpredsedom srbskej vlády, ICTY súdil v súvislosti s vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti, ktorých sa dopustil počas balkánskych vojen v 90. rokoch. V roku 2014 ho prepustili na slobodu zo zdravotných dôvodov, aby mohol v Srbsku podstúpiť liečbu rakoviny, a v marci 2016 ho ICTY dokonca úplne zbavil obvinení.

Podľa žalobcov by však úplné zbavenie viny ohrozilo legitimitu ICTY. Mechanizmus pre medzinárodné trestné tribunály (MICT), ktorý je od 1. januára 2018 nástupníckou organizáciou už medzičasom zrušeného ICTY a Medzinárodného trestného tribunálu pre Rwandu (ICTR), tak Šešeljovi vymeral aspoň desať rokov. Odsedieť si ich však nebude musieť, keďže toľko času už strávil vo vyšetrovacej väzbe.

Šešelj sa ešte pred verdiktom súdu vyjadril, že mu môže byť rozhodnutie MICT ukradnuté. "Verdikt ma nezaujíma. Pôjdem domov a dám si oddych," povedal.

Viac o téme: Vojislav Šešelj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu