Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko varuje Spojené štáty: Útok na Sýriu trpko oľutujete, konflikt je aj v OSN

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

MOSKVA - Veľvyslanec Ruska pri Európskej únii Vladimir Čižov v utorok uviedol, že Moskva varovala USA pred následkami prípadného útoku na Sýriu.

Pre televíziu Euronews vyhlásil, že "Rusko varovalo amerických predstaviteľov, verejne aj prostredníctvom príslušných kanálov, ohľadom závažných následkov, ktoré by mohli vzniknúť, ak dôjde k týmto útokom a či budú zámerne alebo inak zranení ruskí občania".

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov v marci varoval, že Rusko odpovie na paľbu, ak USA zaútočia na sýrske vládne zariadenia. Gerasimov pripomenul, že v sýrskych zariadeniach sa nachádzajú aj príslušníci ruskej armády a varoval, že ak budú ohrození, ruské ozbrojené sily podniknú odvetné opatrenia.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyhlásil, že jeho krajina sa spolu s USA a Veľkou Britániou v nadchádzajúcich dňoch rozhodnú, ako budú reagovať na údajný útok chemickými zbraňami v Sýrii. 

Macron v Paríži uviedol, že cieľom akéhokoľvek útoku budú chemické kapacity sýrskej vlády. Francúzsky prezident podľa svojich slov požaduje "silnú a spoločnú odpoveď" na sobotný útok v sýrskom meste Dúmá.

S tvrdením, že v meste Dúmá - poslednej bašte povstalcov neďaleko Damasku - došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) informoval dokonca až o vyše 100 mŕtvych. Tieto správy počas víkendu zverejnilo viacero sýrskych proopozičných spravodajských portálov a odvysielala ich aj panarabská televízia al-Džazíra.

Zo zodpovednosti za útok západné štáty obvinili sýrsky režim a jeho spojencov - Rusko a Irán. Rusko správy o chemickom útoku v meste Dúmá, ktoré leží v oblasti východnej Ghúty, spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu. Rovnako ich odmietli aj Sýria a Irán.

Vzájomné vetovanie

Bezpečnostná rada OSN odmietla v utorok ruskú rezolúciu vyzývajúcu na vytvorenie nového expertného orgánu, ktorý by určil zodpovednosť za chemické útoky v Sýrii. Informovala o tom agentúra AP. 

Rezolúcia potrebovala v 15-člennej BR OSN deväť hlasov, odobrilo ju však len šesť krajín. Sedem ďalších štátov - vrátane USA, Británie a Francúzska - sa vyjadrilo proti a ďalšie dva sa hlasovania zdržali. 

Nikki Haleyová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová uviedla, že ruský návrh rezolúcie nebol nestranný a nezávislý. Rusku by podľa jej slov umožnil vetovať výber vyšetrovateľov a zamestnancov navrhovaného expertného orgánu a blokovať tak jeho činnosť. Rusko zároveň Haleyová obvinila z toho, že dlhodobo chráni režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada namiesto toho, aby sa snažilo o jednotu BR OSN. 

Rusko krátko predtým vetovalo v BR OSN americkú rezolúciu odsudzujúcu údajný chemický útok neďaleko Damasku. Tá taktiež vyzývala na zriadenie expertného orgánu posudzujúceho zodpovednosť za chemické útoky v Sýrii.

Pridal sa ruský zákonodarca

Vplyvný ruský zákonodarca Andrej Krasov v stredu varoval Spojené štáty, že Rusko bude pokladať nálet na Sýriu za vojnový zločin. Informovala o tom agentúra AP. Americký prezident Donald Trump pohrozil vojenskou akciou po minulotýždňovom údajnom chemickom útoku na povstalcami ovládané sýrske mesto Dúmá, ležiace neďaleko Damasku. Podľa aktivistov a záchranárov totiž v Dúmá po chemickom útoku zahynulo najmenej 40 ľudí. Sýrska vláda prezidenta Bašára Asada a jej spojenec Rusko popierajú, že k takému útoku vôbec došlo.

Ruská štátna agentúra RIA Novosti citovala Krasova, podpredsedu branného výboru Štátnej dumy (dolnej komory ruského parlamentu), podľa ktorého bude Rusko k americkému leteckého úderu v Sýrii pristupovať "nielen ako k aktu agresie, ale aj ako k vojnovému zločinu západnej koalície".

Zo zodpovednosti víkendový chemický útok neďaleko Damasku obvinili západné štáty sýrsky režim a jeho spojencov - Rusko a Irán. Rusko správy o chemickom útoku v meste Dúmá, ktoré leží v oblasti východnej Ghúty, spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu. Rovnako ich odmietli aj Sýria a Irán.

Viac o téme: RuskoUSASýriaVladimir Čižov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu