Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Voľby v Maďarsku opäť vyhral Fidesz, zrejme si v parlamente udrží väčšinu

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BUDAPEŠŤ - Volebné miestnosti v Maďarsku sa v nedeľu o 19.00 h zatvorili. Pred voľbami bol favoritom súčasný konzervatívny premiér Viktor Orbán a tento predpoklad správny. Jeho strana parlamentné voľby opäť vyhrala.

Dnešné voľby v Maďarsku vyhrala konzervatívna strana Fidesz doterajšieho premiéra Viktora Orbána. Po sčítaní zhruba 70 percent hlasovacích lístkov má 49,5 percenta hlasov. Na druhom mieste je krajne pravicové Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) s 20 percentami a tretia skončila Maďarská socialistická strana (MSZP) s necelými 12 percentami hlasov. Uviedla to maďarská tlačová agentúra MTI. Po voľbách si Fidesz zrejme v parlamente udrží dvojtretinovú ústavnú väčšinu. Doteraz mala strana v 199-člennom parlamente 133 poslancov, teraz by mohol mať o jeden mandát viac. 

Národná volebná komisia (NVI) oznámila, že voliči, ktorí sa do radu postavili do 19.00 h, budú môcť odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách. NVI nezačne zverejňovať čiastkové výsledky sčítania hlasov, kým sa nezavrú všetky volebné miestnosti.

Voľby v Maďarsku opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/Tamas Kovacs/MTI via AP)

Najdlhší rad bol pred volebnou miestnosťou na Bocskaiho ulici v XI. budapeštianskom obvode. Pred štyrmi rokmi tam uzatvorili urny až o 20.30 h, pričom vtedy evidovali 4000 voličov, ktorí sa tam zaregistrovali na voľby namiesto svojho bydliska. V týchto voľbách tam evidujú vyše 10 000 takýchto osôb.

Viac o téme: VoľbyMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu