Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Orbán po valcujúcom volebnom víťazstve: Prvé slová priaznivcom, ideme vlastnou cestou

Viktor Orbán Zobraziť galériu (5)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko sa vydalo cestou, ktorú si samo zvolilo, zdôraznil v nedeľu v Budapešti predseda vládnej strany Fidesz a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pred burácajúcim davom svojich priaznivcov po víťazstve v maďarských parlamentných voľbách.

Orbán pred volebnou centrálou Fideszu v peštianskom multifunkčom komplexe Bálna vyjadril vďaku zvlášť zahraničným Maďarom, ktorí "pomohli ochrániť materskú vlasť". "Za nami je veľká bitka, dosiahli sme rozhodujúce víťazstvo. Vytvorili sme možnosť, aby sme ochránili Maďarsko. Naša domovina ešte nie je tam, kde by sme ju chceli mať, ale už sa vydala cestou, ktorú si sama zvolila," povedal premiér.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách v Maďarsku. Po sčítaní takmer 75 percent hlasov viedol jej blok s Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou (KDNP) so ziskom 49,25 percenta, vyplýva z oficiálnych výsledkov zverejnených volebnou komisiou neskoro večer. Ak sa takéto výsledky potvrdia, vládnuci blok Fideszu by si so 134 kreslami udržal dvojtretinovú väčšinu v 199-člennom parlamente.

Šéf Jobbiku odstupuje

Predseda maďarskej opozičnej krajne pravicovej strany Gábor Vona v noci na pondelok oznámil, že splní svoj prísľub a odstúpi z funkcie po tom, ako Jobbik skončil v parlamentných voľbách na druhom mieste - s výrazným odstupom za víťaznou vládnou stranou Fidesz. Informuje o tom agentúra AP.

Jobbik dosiahol v nedeľňajšom hlasovaní podobný výsledok ako v roku 2014. Predbežné výsledky strane pripisujú 19,7 percenta v porovnaní s 20,2 percenta z volieb spred štyroch rokov.

Gábor Vona
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Tamas Kovacs/MTI via AP)

Vona sa usiloval posunúť Jobbik viac do konzervatívneho "hlavného prúdu", keď vylúčil alebo odsunul do úzadie niektorých z najradikálnejších politikov strany a upustil od jej rasistických posolstiev, píše AP. To sa však nepremietlo do vyššieho počtu hlasov, pričom volebným cieľom Jobbiku bola zmena vlády.

Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Maďarsku sa stala vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Podľa výsledkov sčítania 96 percent hlasov by mohla v bloku s Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou (KDNP) získať v 199-člennom zákonodarnom zbore najtesnejšiu ústavnú dvojtretinovú väčšinu 133 kresiel.

Čiastkové výsledky pripisujú Jobbiku 26 mandátov, nasledujú opozičný blok Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd) s 20 kreslami, ľavicovo-liberálna Demokratická koalícia (DK) s deviatimi a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) s ôsmimi mandátmi. Iné strany neprekonali päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu.

Gábor Vona
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Tamas Kovacs/MTI via AP)

Odstúpenie avizovalo aj vedenie socialistov. Volebný líder bloku MSZP-Párbeszéd Gergely Karácsony vystúpil pred stúpencami viditeľne pohnutý, uviedla agentúra APA. Spočiatku podľa neho vyvolávala radosť vysoká volebná účasť, čo podnecovalo nádeje na zmenu vlády, no výsledky preukázali, že Fidesz svojich voličov dokázal lepšie mobilizovať.

Účasť na voľbách bola nezvyčajne vysoká. Podľa volebnej komisie dosiahla pri oficiálnom ukončení hlasovania o 19.00 h až 69,32 percenta. Niektoré volebné miestnosti v Budapešti však boli otvorené až takmer do 23.00 h, pretože tisíce voličov tam naďalej čakali v radoch. Tým sa oneskorilo aj zverejňovanie výsledkov sčítania.

Slovensko sa môže poučiť

Priebeh volebnej kampane v Maďarsku bol podľa predsedníčky Zahraničného výboru NR SR Kataríny Cséfalvayovej ukážkou toho, kam by sa Slovensko nikdy nemalo uberať. Ako povedala Cséfalvayová, podobne dôležitý ako výsledky volieb do maďarského parlamentu je aj samotný priebeh volebnej kampane, ktorý ukazuje, že zápas o demokraciu je nikdy nekončiacim procesom, ktorý sa nezavŕšil ani vstupom krajiny do Európskej únie. „Na príklade Maďarska najlepšie vidíme, ako sa z progresívnej štandardnej politickej strany ako bol Fidesz stane zajatec moci, populizmu a extrémizmu,“ vyhlásila.

Podľa Cséfalvayovej by sme mali odmietnuť tento smutný príbeh, keď sa politická strana v túžbe udržať si moc neštíti extrémistických prejavov, ako sú napríklad billboardy strašiace Georgom Sorosom. „Tie mnohokrát išli do takého suterénu, že sú z toho bezradní aj kovaní extrémisti z Jobbiku. Tak, ako pri nás stáli priatelia, susedia a spojenci v časoch mečiarizmu, tak musíme aj my podporovať a povzbudzovať to dobré a demokratické, čo v maďarskej spoločnosti zostalo,“ konštatovala Katarína Cséfalvayová.

Prekvapený je aj Fidesz

Maďarská vládna strana Fidesz nerátala s takým mohutným víťazstvom v parlamentných voľbách, povedal v pondelok v Budapešti hovorca parlamentnej frakcie Fideszu János Halász, ktorý dodal, že výsledku sa Fidesz teší.

"Ľudia pochopili, že išlo o osudové voľby, že nevolia iba poslancov, ale aj svoju budúcnosť," konštatoval hovorca vo vysielaní verejnoprávnej televíznej stanice M1. Podľa jeho slov treba pokračovať v načatej práci a ďalej bojovať proti migrácii. "Pri tomto boji ale život ide ďalej, klesajú dane a rastú mzdy," zdôraznil.

Halász potvrdil, že návrh zákona na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, tzv. zákona "Stop Sorosovi", bude jedným z prvých zákonov, ktorý parlament s dvojtretinovou väčšinou vládneho bloku Fidesz - Kresťanskoedmokratická ľudová strana (KDNP) schváli. Zákonodarný zbor zasadne koncom apríla a uvedený zákon môže byť schvaľovaný už v máji, informoval hovorca.

Podľa výsledkov po zrátaní 98,5 percenta odovzdaných hlasov si Fidesz-KDNP zabezpečili v 199-člennom zákonodarnom zbore 133 kresiel, čo je minimum potrebné pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu. Vládny blok mal dvojtretinovú väčšinu aj v období 2010-2014.

Orbánovo veľké víťazstvo už nič neohrozí

V nedeľných maďarských parlamentných voľbách si vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána s najväčšou pravdepodobnosťou zabezpečila dvojtretinovú väčšinu v parlamente, ktorú by nemali ohroziť už ani oficiálne výsledky. Fideszu sa vďaka protiprisťahovaleckej rétorike podarilo zmobilizovať a nakloniť si aj nových voličov, čo sa odrazilo aj na vysokej volebnej účasti, uviedol v pondelok v rozhovore maďarský politológ Bulcsú Hunyadi.

"Na základe posledných neoficiálnych výsledkov Fidesz získal 133 kresiel v parlamente, čím si na nasledujúce volebné obdobie zabezpečil dvojtretinovú väčšinu v maďarskom Národnom zhromaždení. Je to obrovské víťazstvo pre Viktora Orbána," uviedol analytik z maďarského inštitútu Political Capital.

Hunyadi ďalej spresnil, že "oficiálne výsledky volieb budú síce zverejnené až v sobotu, je však veľmi nepravdepodobné, že by doposiaľ nesčítané hlasy oslabili pozíciu víťazov".

Minister Seehofer varoval EÚ

Nemecký konzervatívny minister vnútra Horst Seehofer uvítal v pondelok "veľmi jasné volebné víťazstvo" maďarského premiéra Viktora Orbána a varoval Európsku úniu pred prejavovaním arogancie.

Uviedol, že chce zablahoželať Orbánovi v mene svojej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU). Ako bavorský premiér, ktorým bol do minulého mesiaca, sa sporil so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou pre jej migračnú politiku a pozýval Orbána na zhromaždenia svojej strany.

Seehofer podľa nemeckej agentúry DPA varoval EÚ pred "politikou arogancie a paternalizmu" a uviedol, že bilaterálne vzťahy s inými krajinami EÚ sú vždy dôležité, aj keď dochádza k rozporom. Povedal, že "nič nie je silnejším potvrdením ako úspech vo volebnej urne".

Seehoferova strana a Merkelovej Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) sú členmi stredopravicovej skupiny Európskej ľudovej strany (EĽS) v Európskom parlamente spolu s Orbánovým Fideszom, pripomína agentúra AP.

Brusel je rozdelený

Nemecký europoslanec a šéf európskych ľudovcov (EĽS), najsilnejšej politickej skupiny v Európskom parlamente (EP), Manfred Weber v pondelok zablahoželal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi k víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách. V inom, oveľa kritickejšom duchu sa vyjadril belgický europoslanec Guy Verhofstadt, šéf frakcie liberálov a demokratov (ALDE).

Manfred Weber
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Domenico Stinellis)

"Blahoželám Viktorovi Orbánovi a jeho strane Fidesz-MPSZ k ich jasnému víťazstvu v parlamentných voľbách v Maďarsku," uviedol Weber na svojom účte na Twitteri. Dodal, že sa teší na pokračovanie spolupráce pri hľadaní spoločných riešení výziev, pred ktorými stojí Európa. Jedenásti maďarskí europoslanci zo strany Fidesz sú členmi frakcie EĽS v europarlamente.

Bývalý belgický premiér Verhofstadt, ktorý v EP šéfuje frakcii ALDE, však toto politické spojenectvo skritizoval. Na svojej stránke na Facebooku v nedeľu večer poukázal na skutočnosť, že prejavy nenávisti, ktoré sprevádzali Orbánovu predvolebnú kampaň, sú prijímané a "legitimizované" Európskou ľudovou stranou.

"Kampaň, v ktorej bohatí Židia boli obvinení zo všetkých problémov na svete, znovu zafungovala. Vedie to k najtemnejšej ére, akú kedy Európa poznala. Je obzvlášť znepokojujúce, že Orbánove prejavy nenávisti sú akceptované a legitimizované politickej rodinou EĽS. Maďarsko a Európa si zaslúžia viac," uviedol Verhofstadt.

Podľa jeho slov však existuje alternatíva pre Maďarsko, a tou sú mladí ľudia ako tí z politického hnutia Momentum, na ktorých pochode sa v nedeľu osobne zúčastnil. "Títo ľudia chcú, aby Maďarsko zohrávalo konštruktívnu úlohu v Európe. Maďarsko má ešte nádej!" odkázal Verhofstadt.

Babiš gratuluje Orbánovi k víťazstvu a teší sa na ďalšiu spoluprácu

Český premiér v demisii Andrej Babiš (ANO) zablahoželal svojmu maďarskému kolegovi Viktorovi Orbánovi k jeho "presvedčivému víťazstvu" v parlamentných voľbách. "Gratulujem Viktorovi Orbánovi k jeho presvedčivému víťazstvu vo včerajších voľbách. Teším sa na ďalšiu spoluprácu s budúcou novou vládou vo Vyšehradskej skupine, v rámci EÚ i na bilaterálnej úrovni," napísal Babiš na Twitteri. K jeho gratulácii sa pridal aj český minister zahraničných vecí Martin Stropnický, ktorý uviedol, že verí "v otvorenú a konštruktívnu spoluprácu" s Maďarskom.

Amnesty International: Nenecháme sa odradiť tými, ktorí v Maďarsku šíria strach

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) nestráca svoje odhodlanie v boji proti porušovaniu ľudských práv a nenechá sa zastrašiť tými, ktorí sa v Maďarsku snažia vytvoriť atmosféru strachu. V pondelok to v reakcii na víťazstvo Viktora Orbána a jeho strany Fidesz v maďarských parlamentných voľbách uviedla riaditeľka AI pre Európu Gauri van Guliková.

Amnesty International podľa nej nestráca odhodlanie i napriek situácii, ktorá môže byť "nepriateľská". "Budeme odolávať porušovaniu ľudských práv v Maďarsku pre tých a s tými ľuďmi a skupinami, ktoré bojujú za práva a slobody každého," vyhlásila van Guliková. Riaditeľka AI pre Európu taktiež povedala, že táto organizácia sa bude ďalej "snažiť potlačiť snahy o podnecovanie nepriateľstva voči utečencom či migrantom" a podporovať skupiny, ktoré ich obhajujú.

"Nenecháme sa zastrašiť tými, ktorí sa pokúšajú utlmiť kritické hlasy v Maďarsku a snažia sa vytvoriť atmosféru strachu," zdôraznila van Guliková na internetovej stránke AI. Podľa nej je "legitímna práca organizácií obhajujúcich práva v Maďarsku v súčasnosti dôležitejšia než kedykoľvek predtým" a AI je odhodlaná pri týchto organizáciách naďalej stáť.

Mateusz Morawiecki sa teší z víťazstva maďarskej strany Fidesz

Poľský premiér Mateusz Morawiecki zablahoželal maďarskému kolegovi Viktorovi Orbánovi k víťazstvu v nedeľných parlamentných voľbách. Jeho strana Fidesz si v parlamente udržala dvojtretinovú ústavnú väčšinu. "Cesta reformy nikdy nie je jednoduchá, no podpora väčšiny spoločnosti je dôkazom, že sa toto úsilie oplatí," napísal Morawiecki prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter.

Zástupca poľského ministra zahraničných vecí Konrad Szymański vyhlásil, že víťazstvo Orbánovej strany potvrdzuje "emancipačnú politiku" v regióne. Poľsko i Maďarsko zdieľajú podobne kritické postoje voči prijímaniu migrantov.

Viac o téme: VoľbyMaďarskoViktor OrbánFideszKDNP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu