Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zneškodňovanie bomby si vyžiadalo hromadnú evakuáciu: Opustiť domovy muselo cez 26-tisíc ľudí

(Zdroj: TASR/Henning Kaiser/dpa)

DÜSSELDORF - Vyše 26-tisíc ľudí muselo v nedeľu ráno v meste Paderborn na západe Nemecka na istý čas opustiť svoje byty, pretože odborníci začali odstraňovať 1,8 tony vážiacu bombu z druhej svetovej vojny. Britskú bombu našli pred pol druha týždňom v jednej záhrade, približuje agentúra DPA.

Zneškodnenie tejto munície znamenalo evakuáciu obyvateľov z okruhu 1,5 kilometra. To prakticky znamenalo, že museli byť dočasne odsunutí aj ľudia hospitalizovaní v dvoch miestnych nemocniciach, penzisti ubytovaní v niekoľkých domovoch dôchodcov a ľudia nachádzajúci sa momentálne v jednej univerzite i v niekoľkých štvrtiach historického starého mesta. A pacienti dvoch ďalších nemocníc boli presunutí do bezpečnejších častí týchto zdravotníckych zariadení.

Požiarnikom pomáhalo vyše tisícky dobrovoľníkov. Polícia a záchranári dostali nariadenie byť si do presného poludnia úplne istí, že v danej zóne nezostal už ani jeden obyvateľ. Pre evakuovaných ľudí boli postavené aj núdzové príbytky. Bomba sa našla pri stavebných prácach v záhrade jedného domu. Nachádzala sa len v 80-centimetrovej hĺbke, takže pri prípadnom výbuchu by napáchala značné škody.  

Viac o téme: BombaEvakuáciaNemeckoPaderborn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu