Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemorálnym polovičkám v Saudskej Arábii odzvonilo: Partnerov mobil už nechytia do ruky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RIJÁD - Špehovanie mobilného telefónu jedného z manželov bude v Saudskej Arábii považované za trestný čin. Ide o súčasť rozsiahlej novej legislatívy zameranej na boj proti kybernetickému zločinu, informovali vo štvrtok webové noviny The Independent.

Takáto aktivita bude trestaná pokutou vo výške 500.000 rialov (vyše 108.000 eur) a odňatím slobody na jeden rok, uvádza sa vo vyhlásení saudskoarabského Centra pre medzinárodnú komunikáciu (CIC).

Saudskoarabské kráľovstvo, kde má takmer 70 percent obyvateľstva menej ako 30 rokov, patrí celosvetovo medzi krajiny s najvyššou mierou používania mobilných telefónov a sociálnych médií. Nový zákon má ochrániť ľudí pred vydieraním a očierňovaním. Zároveň má ochraňovať "morálku jednotlivcov a spoločnosti, ako aj chrániť súkromie osôb", uvádza sa vo vyhlásení.

Ľudskoprávne organizácie dlhodobo kritizujú Saudskú Arábiu za okliešťovanie slobody prejavu. Krajina v roku 2014 prijala zákon, ktorý všetky prejavy "podkopávania" štátu posudzuje ako potenciálny teroristický čin. Týka sa to i výziev na zmenu režimu zverejnených na sociálnych sieťach.

Tento zákon tiež dáva príslušným úradom rozsiahle právomoci na sledovanie telefonických hovorov a používanie internetu. Vláda minulý rok vyzvala obyvateľov, aby nahlasovali úradom podozrivú činnosť na sociálnych sieťach.

Viac o téme: MobilŠpehovanieSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu