Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Konečne sa dočkajú spravodlivosti: Exprezidenta Bolívie odsúdili, má na rukách krv nevinných

Gonzalo Sánchez de Lozada
Gonzalo Sánchez de Lozada (Zdroj: SITA/AP Photo Marco Ugarte, File)

MIAMI - Porota federálneho súdu v americkom štáte Florida uznala v utorok zodpovednosť bývalého bolívijského prezidenta Gonzala Sáncheza de Lozadu a exministra obrany Josého Carlosa Sáncheza Berzaína za usmrtenie ľudí počas nepokojov, ktoré zasiahli Bolíviu v roku 2003. Prehrali tak občiansky spor, v ktorom žiadali odškodnenie rodinní príslušníci ôsmich zabitých Bolívijčanov, informovala agentúra AP.

Súdny proces v meste Fort Lauderdale na Floride sa začal 5. marca, pričom navrhovatelia tvrdili, že obaja bývalí predstavitelia v snahe zničiť politickú opozíciu plánovali zabiť tisícky civilistov. Sánchez de Lozada, ako i Sánchez Berzaín v súčasnosti žijú v Spojených štátoch.

Podľa AP nebolo bezprostredne jasné, aké odškodnenie súd priznal pozostalým po usmrtených Bolívijčanoch. Žaloba bola podaná na základe amerického zákona o ochrane obetí trestných činov, umožňujúceho viesť súdne procesy voči osobám, ktoré sa podieľali na protizákonnom zabíjaní.

V roku 2003 vypukli v meste El Alto blízko La Pazu protesty proti exportu bolívijského zemného plynu do USA s využitím čilských prístavov. Vojaci spustili na protestujúcich paľbu, pričom 64 ľudí zahynulo a vyše 400 bolo zranených. Pre Bolíviu to bol zlomový bod v tamojšej politike. Zdiskreditované tradičné politické strany sa rozpadli a v roku 2005 zvíťazil v prezidentských voľbách jeden z lídrov protestov Evo Morales.

Viac o téme: NepokojeSúd BolíviaGonzalo Sánchez de Lozada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu