Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po pokuse o štátny prevrat Turci utekajú do Nemecka: O azyl žiadajú stovky diplomatov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

NORIMBERG - Po pokuse o štátny prevrat, ku ktorému došlo v Turecku v júli 2016, požiadalo v Nemecku o azyl viac ako 1000 tureckých diplomatov, štátnych zamestnancov, ako aj ich rodinných príslušníkov. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Do začiatku marca zaevidoval nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) 288 žiadostí o azyl zo strany tureckých občanov, ktorí sú držiteľmi diplomatického pasu, a ďalších 772 žiadostí od Turkov, ktorí majú služobné pasy. Len v tomto roku požiadalo v Nemecku o azyl 1400 tureckých občanov, pričom za celý rok 2017 ich bolo približne 8500, z čoho viac ako štvrtine nemecké úrady vyhoveli. 

Po pokuse o prevrat z 15. júla 2016 zadržali v Turecku približne 50.000 ľudí a prepustili alebo postavili mimo služby viac než 160.000 príslušníkov armády a zamestnancov štátneho i súkromného sektora. Z takéhoto postupu vyjadrili obavy ľudskoprávne organizácie i viaceré západné vlády. Turecká vláda ho však považuje za oprávnený vzhľadom na závažnosť hrozieb, ktorým je krajina vystavená. V Turecku stále platí výnimočný stav.

Viac o téme: AzylŠtátny prevratNemeckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu