Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Policajná kauza, ktorá spustila vlnu hnevu: Muži zákona sa vyhnú žalobe za zastrelenie černocha

Príbuzná zastreleného Altona Sterlinga
Príbuzná zastreleného Altona Sterlinga (Zdroj: SITA/Travis Spradling/The Advocate via AP)

WASHINGTON - Generálny prokurátor amerického štátu Louisiana vylúčil možnosť podania obžaloby na dvoch belošských policajtov, ktorí v roku 2016 v meste Baton Rouge postrelili a smrteľne zranili 37-ročného Afroameričana Altona Sterlinga. Informovala o tom agentúra AP.

Jeff Landry v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že obaja policajti postupovali "primeraným a odôvodneným spôsobom". Sterlingovo usmrtenie vyvolalo v roku 2016 v Baton Rouge rozsiahle protesty, pri ktorých boli zadržané desiatky ľudí.

Tragický incident sa odohral 5. júla 2016 pred miestnym obchodom so zmiešaným tovarom. Anonymný volajúci tam privolal policajnú hliadku tvrdiac, že ho ohrozuje muž ozbrojený strelnou zbraňou.

Medzi dvojicou policajtov a Sterlingom došlo následne k potýčke, počas ktorej muž utrpel strelné zranenia, na následky ktorých zomrel. Sterling sa živil pouličným predajom podomácky vyrobených hudobných CD diskov. 

Po internete sa následne začal šíriť videozáznam, ktorý údajne zachytáva priebeh celej udalosti. Na videu bolo vidno, ako policajti zápasia s mužom, ktorého sa snažia udržať na zemi. Vtom niekto zakričal, že muž má zbraň, na čo jeden z policajtov vytiahol z puzdra služobnú pištoľ. Čo sa dialo ďalej však už kamera nezachytila. Na konci záznamu bolo však počuť niekoľko výstrelov.

Viac o téme: PolicajtiBaton RougeAlton Sterling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu