Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Írsko a Moldavsko reagujú na kauzu Skripaľ: Vyhostia ruských diplomatov

Simon Coveney
Simon Coveney (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

DUBLIN - Írsko vyhostí jedného ruského diplomata v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou v susednom Anglicku, za ktorým podľa Británie stojí Moskva, oznámil v utorok írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney.

"Ministerstvo zahraničných vecí sa stretlo s veľvyslancom Ruskej federácie a informovalo ho, že sa ukončí akreditácia členovi jeho personálu s diplomatickým statusom - v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch," uviedol Coveney vo vyhlásení a označil použitie chemických zbraní za "šokujúce a odpudivé".

Agentúra Reuters pripomína, že vlády európskych štátov, USA a ďalších krajín oznámili v pondelok plány na vyhostenie viac ako 100 ruských diplomatov v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii.

Moldavsko vyhostilo troch ruských diplomatov

Moldavsko požiadalo troch ruských diplomatov, aby do siedmich dní opustili jeho územie. Informovalo o tom v utorok moldavské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters. Podľa ministerstva ide o prejav solidarity s Britániou po útoku na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, ku ktorému došlo začiatkom marca v anglickom meste Salisbury. 

V reakcii na otravu Skripaľa vyhostili členské štáty EÚ, Kanada a Rusko vyše 100 ruských diplomatov. Rusko akúkoľvek spojitosť s útokom popiera.Na bývalého dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

Viac o téme: VyhostenieÍrskoSimon Coveney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu