Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrel ako hrdina: Policajta, ktorý sa obetoval v Trebes, si uctia štátnym obradom

Arnaud Beltrame Zobraziť galériu (2)
Arnaud Beltrame (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

PARÍŽ - Francúzsko si uctí štátnym obradom policajta, ktorý zomrel v noci na sobotu po tom, ako počas predchádzajúceho dňa utrpel vážne zranenia pri rukojemníckej dráme v meste Trebes. O prípravách pocty na celonárodnej úrovni informovala agentúra DPA.

Podplukovník žandarmérie Arnaud Beltrame, ktorý prišiel o život vo veku 44 rokov, je mnohými Francúzmi vyzdvihovaný ako hrdina, keďže sa dobrovoľne vymenil za jedného z rukojemníkov zadržiavaných v supermarkete ozbrojencom. Ten už predtým zabil v predajni dvoch ľudí, pričom sa označoval za "vojaka" extrémistickej organizácie Islamský štát.

Muž identifikovaný ako 25-ročný Redouane Lakdim narodený v Maroku ešte pred zadržaním rukojemníkov v Trebes strieľal v piatok do skupiny policajtov v blízkom meste Carcassonne a zabil spolucestujúceho v aute, ktoré uniesol. Celkove si tak jeho vyčíňanie vyžiadalo štyri obete na životoch, ako aj 15 zranených. Samotného Ladkima zabili pri zásahu v supermarkete príslušníci elitného policajného útvaru.

V súvislosti s úmrtím Beltrama boli vlajky na všetkých francúzskych žandárskych staniciach v sobotu spustené na pol žrde. Prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Beltrame obetoval vlastný život v záujme ochrany francúzskych občanov. Konanie policajta vysoko vyzdvihovali aj ďalší vysokopostavení predstavitelia krajiny. Okolnosti, za ktorých páchateľ spustil paľbu na Beltrama, sa zatiaľ nepodarilo úplne objasniť, uviedla DPA.

Beltrame sa v roku 2003 stal príslušníkom elitných policajných síl a v roku 2005 slúžil v Iraku. Podľa vyhlásenia Macrona pôsobil aj v prezidentskej stráži a v roku 2012 dostal jedno z najvyšších francúzskych vyznamenaní - Rad za zásluhy. Podplukovník bol ženatý a bezdetný.

Arnaud Beltrame
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ouest France via AP)

 

Viac o téme: TerorizmusDaešTrebesArnaud Beltrame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu