Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krvavý útok vo Francúzsku nie je bez odozvy: Trumpov dojímavý odkaz Macronovi

Polícia pred supermarketom v Trebes
Polícia pred supermarketom v Trebes (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

TREBES - Tri podomácky vyrobené výbušné zariadenia sa našli v meste Trebes na juhu Francúzska v supermarkete, ktorý sa stal v piatok dejiskom krvavého útoku muža označujúceho samého seba za "vojaka Daešu, teda extrémistickej organizácie Daeš. V sobotu o tom informoval nemenovaný predstaviteľ francúzskej justície.

Takisto sa našla ručná strelná zbraň kalibru 7,65 milimetra a lovecký nôž, dodal predstaviteľ. Supermarket v Trebes sa stal v piatok jednou z lokalít niekoľkohodinového útoku, pri ktorom boli zabití štyria ľudia. Páchateľ, 25-ročný Redouane Lakdim narodený v Maroku, prišiel tiež o život, keď špeciálna policajná jednotka vtrhla do supermarketu.

Podľa tlačovej agentúry AP nie je jasné, či nôž a ručná strelná zbraň boli práve tými zbraňami, ktorými páchateľ hrozil, keď vtrhol do predajne. Americký prezident Donald Trump v sobotu zverejnil tweety, v ktorých podporil obete streľby.

Trump zo svojho golfového klubu v meste West Palm Beach v americkom štáte Florida napísal, že odsudzuje "násilné činy útočníka a každého, kto mu poskytol pomoc". Trump tiež na Twitteri uviedol: "Sme s tebou, Emmanuel Macron!"

Medzi mŕtvymi sa nachádza aj 44-ročný policajt Arnaud Beltrame, ktorý sa v piatok počas rukojemníckej drámy sám a dobrovoľne ponúkol islamskému extrémistickému útočníkovi na výmenu za rukojemníčku.

Americký líder a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa majú stretnúť 24. apríla vo Washingtone, pričom pôjde o Macronovu prvú štátnu návštevu u Trumpa počas jeho pôsobenia v Bielom dome. Francúzsky líder, ktorý od svojho zvolenia vlani v máji zaviedol prísne policajné opatrenia, podľa očakávania na druhý deň prednesie prejav na spoločnom zasadnutí amerického Kongresu.

Viac o téme: SupermarketFrancúzskoTrebes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu