Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obyvateľov v českých Předliciach zobudil požiar domu: 20 zranených, väčšina deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - HZS Ústeckého kraja)

ÚSTÍ NAD LABEM - Dve desiatky zranených si vyžiadal dnes ráno požiar bytového domu v ústeckej štvrti Předlice. Väčšina z nich sa nadýchala dymu.

Dve deti sú vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti v ústeckej Masarykovej nemocnici, povedal hovorca záchrannej služby Prokop Volenik. Horieť začalo okolo 6:00, hasiči dostali oheň pod kontrolu asi po 40 minútach. 

Ohnisko požiaru bolo zrejme na druhom poschodí menšieho trojposchodového domu na Hrbovickej ulici. Na oheň podľa policajnej hovorkyne Veroniky Hyšplerovej upozornil pred pol siedmou prechádzajúci vodič. "Bolo evakuovaných 18 ľudí, z toho väčšina deti," uviedla Hyšplerová.

Záchranná služba podľa hovorcu Prokopa Volenika previezla do nemocníc v Ústí nad Labem, Tepliciach a Děčíne 20 zranených. "Išlo predovšetkým o nadýchanie splodinami tak v ľahkej, tak ťažkej forme. Dve deti sa nadýchali ťažko a boli prevezené na jednotku intenzívnej starostlivosti Masarykovej nemocnice," doplnil Volenik. Podľa operačného dôstojníka krajských hasičov na mieste zasahovalo päť jednotiek, oheň dostali pod kontrolu asi po 40 minútach. Príčinu požiaru teraz budú zisťovať vyšetrovatelia.

Podľa katastra nehnuteľností patrí dom spoločnosti z Prahy. Majiteľ sa podľa zástupcu starostu centrálneho mestského obvodu Karla Karika (PRO! Ústí) o obyvateľov postará. "Zohnali sme ubytovanie, ale nebude potrebné. Majiteľ objektu, ktorý vyhorel, poskytne ľuďom ubytovanie v inom dome, ktorý tu neďaleko tiež vlastní," uviedol Karika. Podľa informácií, ktoré má od správcu domu, nemala minimálne časť ľudí v dome vôbec byť. "Ľudia, ktorí boli prevezení do nemocníc, tu neboli hlásení a podľa správcu v dome byť vôbec nemali. Dom sa pripravuje k oprave," doplnil Karika.

Kvôli zásahu záchranných zložiek je Hrbovická ulica v okolí požiaru uzavretá, bolo odpojené aj trolejbusové vedenia. Předlice sú považované za sociálne vylúčenú lokalitu. Väčšina tunajších domov prešla pred rokmi privatizáciou, mnohé z nich menila majiteľa opakovane.

Viac o téme: PožiarÚstí nad LabemPředlice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu