Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tesné doplňujúce voľby do Snemovne reprezentantov: Rozhodlo 750 hlasov, znepokojenie z víťaza

Conor Lamb zvíťazil.
Conor Lamb zvíťazil. (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar, File)

FILADELFIA - Republikán Rick Saccone uznal v stredu porážku v tesných doplňujúcich voľbách do americkej Snemovne reprezentantov v štáte Pensylvánia. Pred koncom sčítavania hlasov viedol demokrat Conor Lamb o približne 750 hlasov. Ide o tradične republikánsky obvod, v ktorom iba pred 16 mesiacmi zvíťazil prezident Donald Trump o 20 percent, pripomína agentúra AP.

Lamb nahradí republikána Tima Murphyho, ktorý rezignoval v októbri po sexuálnom škandále. Počas kampane zvolil 33-ročný Lamb umiernený tón. Bagatelizoval odpor voči Trumpovi, bol proti novým drastickým reguláciám týkajúcim sa zbraní a podporoval Trumpove clá na oceľ, ale ukázal sa ako ostrý kritik republikánskeho znižovania daní a politiky ohľadom zdravotnej starostlivosti.

Lambovo víťazstvo vyvolalo znepokojenie v radoch republikánov, ktorí sa usilujú o udržanie svojej väčšiny v Snemovni reprezentantov v blížiacich sa novembrových priebežných voľbách v polovici Trumpovho prezidentského mandátu. Minulotýždňové doplňovacie voľby v štáte Pensylvánia médiá označovali ako referendum o podpore prezidenta Trumpa.

Viac o téme: USASnemovňa reprezentantovConor LambRick Saccone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu