Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Francúzska dvojica dovážala šteňatá zo Slovenska: Za nezaočkované psíky pýtala mastné sumy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Bývalého veterinára a jeho partnerku zadržala na východe Francúzska polícia kvôli podozreniu z nezákonného obchodovania s čistokrvnými šteňatami zo Slovenska. S odvolaním sa na vyšetrovateľov o tom v utorok informovala agentúra AFP. Pár si údajne nekalým podnikaním zarobil zhruba 150-tisíc eur.

Polícia zhabala 46 šteniat: Ilegálne ich prevážali dvaja Slováci

Pár doviezol od januára 2016 zo Slovenska do departementu Haute-Saône v rozpore s francúzskymi zákonmi viac ako 150 šteniat buldogov a mopsov, uviedol Emmanuel Dupic, prokurátor v meste Vesoul na východe Francúzska.

"Buldogy sa kupovali za 480 eur na Slovensku a vo Francúzsku sa na internete predávali za 850 eur a mopsy sa kupovali za 370 eur a predávali za 750 eur," uviedli vyšetrovatelia.

Pár si podľa nich prišiel na zhruba 150-tisíc eur. Svoju činnosť ale nenahlásil úradom a v rozpore s predpismi dovezené zvieratá neočkoval. Obzvlášť polícia zdôraznila, že šteňatá nedostali vakcínu ani proti besnote.

Sedemdesiatdvaročný bývalý veterinár a jeho päťdesiatšesťročná partnerka boli zadržaní a poslaní do väzby už v pondelok a podľa prokurátora Dupica čelia okrem iného podozreniu z trestného činu dovozu zvierat na územie štátu v rozpore s veterinárnymi podmienkami a prania špinavých peňazí. K svojej nezákonnej činnosti sa pár podľa neho priznal a následne ho prepustili na slobodu. Pred súd by sa mali veterinár a jeho priateľka postaviť na konci tohto roka.

Organizácie na ochranu zvierat na Slovensku dlhodobo upozorňujú na problém takzvaných množiarní, teda miest, kde sa psy rôznych rás množia v zlých veterinárnych podmienkach len za účelom zisku z predaja šteniat. Niekoľko podozrivých prípadov prevozu šteniat zo Slovenska v minulosti vyšetrovali napríklad policajti v Rakúsku či Taliansku.

Viac o téme: VeterinárŠteňatáObchodovanieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu