Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

McCain sa obul do Trumpa: Ostrá kritika za blahoželanie Putinovi, diktátorom sa negratuluje

John McCain sa obul do Donalda Trumpa
John McCain sa obul do Donalda Trumpa (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File, SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Známy republikánsky kongresman John McCain, ktorý patrí k najtvrdším kritikom súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa, v utorok šéfa Bieleho domu skritizoval za to, že zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu za ruského prezidenta.

Putin sa dočkal: Trump mu zatelefonoval a zablahoželal mu k znovuzvoleniu, chce sa stretnúť

"Americký prezident nevedie slobodný svet takým spôsobom, že gratuluje diktátorom k víťazstvu vo falošných voľbách," vyhlásil McCain, ktorý Putina v minulosti označil za vraha a gangstra. Tým, že Trump Putinovi zagratuloval, podľa McCaina "urazil všetkých ruských občanov, ktorým bolo upreté právo voliť v slobodných a férových voľbách, ktoré by rozhodli o budúcnosti krajiny".

Trump zatelefonoval Putinovi až v utorok, teda netradične až po dvoch dňoch od ruských volieb. Ešte v pondelok pritom Biely dom uvádzal, že Trump Putinovi blahoželať neplánuje. Biely dom sa pôvodne v pondelok k ruským prezidentským voľbám vyjadril iba s tým, že "nie je prekvapený ich výsledkom".

Trumpov telefonát Putinovi prišiel až po tom, ako hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ironicky skonštatoval, že Trump "pri svojom náročnom programe možno len nemal čas" na gratuláciu a možno ešte zavolá neskôr.

Putin dosiahol v nedeľňajších prezidentských voľbách svoj doteraz najlepší výsledok - 76,67 percenta hlasov. V predošlých voľbách v roku 2012 mu podporu vyslovilo 63,2 percenta voličov. Volebné víťazstvo mu zaručuje kreslo v Kremli na ďalších šesť rokov. Putinovmu jedinému relevantnému politickému súperovi, známemu blogerovi a opozičnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému, volebná komisia zamietla kandidatúru.

Viac o téme: BlahoželanieDonald TrumpVladimir PutinJohn McCain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu