Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin sa dočkal: Trump mu zatelefonoval a zablahoželal mu k znovuzvoleniu, chce sa stretnúť

Donald Trump, Vladimir Putin
Donald Trump, Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Elise Amendola, SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské vedenie v utorok odmietlo, že by sa prezident Vladimir Putin, ktorý bol v nedeľňajších voľbách znovuzvolený na ďalšie funkčné obdobie, cítil dotknutý tým, že mu americký prezident Donald Trump negratuloval k víťazstvu.

Blahoželania k dôležitým volebným víťazstvám sú medzi partnerskými krajinami bežné, medzi Ruskom a Spojenými štátmi však momentálne panuje napätie. Biely dom sa k ruským prezidentským voľbám v pondelok vyjadril iba s tým, že "nie je prekvapený ich výsledkom".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov napriek tomu nepovažuje ticho z Washingtonu za "nepriateľský krok". Na utorňajšom brífingu ruským novinárom povedal, že Trump "pri svojom náročnom programe možno len nemal čas" na telefonát do Moskvy. Peskov poznamenal, že možno ešte zavolá neskôr.

Putin získal v nedeľňajších prezidentských voľbách svoj doteraz najlepší výsledok - 76,67 percenta hlasov. V predošlých voľbách v roku 2012 mu podporu vyslovilo 63,2 percenta voličov. Volebné víťazstvo mu zaručuje kreslo v Kremli na ďalších šesť rokov. Putinovmu jedinému relevantnému politickému súperovi, známemu blogerovi a opozičnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému, volebná komisia zamietla kandidatúru.

Trump neskôr zatelefonoval Putinovi a zablahoželal mu k znovuzvoleniu

Kremeľ v utorok oznámil, že americký prezident Donald Trump zatelefonoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a zablahoželal mu k znovuzvoleniu. Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že obaja prezidenti v utorok hovorili o potrebe koordinovať snahy v obmedzovaní pretekov v zbrojení a o nutnosti užšej spolupráce v oblasti strategickej stability a boja proti terorizmu.

Vo vyhlásení Kremľa sa tiež píše, že obaja lídri vyjadrili spokojnosť so zreteľným uvoľňovaním napätia, týkajúcim sa zbrojného programu Severnej Kórey. Kremeľ dodal, že obaja prezidenti diskutovali tiež o ukrajinskej kríze a sedem rokov trvajúcej vojne v Sýrii, ale debatovali aj o možnom dvojstrannom stretnutí. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Rusko opakovane vyhlasovalo, že dúfa v lepšie vzťahy so Spojenými štátmi za vlády Trumpa. Vzťahy medzi oboma krajinami sú však namiesto toho stále napäté. Dôvodom sú obvinenia, že Rusko zasahovalo do predvolebnej prezidentskej kampane v USA v roku 2016, a tiež vyšetrovania, či existovala tajná dohoda medzi Trumpovým volebným štábom a Ruskom, ktorá mala znevýhodniť Trumpovu demokratickú súperku Hillary Clintonovú.

Trump očakáva, že sa v "nie príliš vzdialenej budúcnosti" stretne s Putinom

Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil, že sa chce v "nie príliš vzdialenej budúcnosti" stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a diskutovať s ním o "pretekoch v zbrojení" medzi Ruskom a USA. Trump dodal, že s ruským lídrom chce diskutovať aj o Ukrajine, Severnej Kórei a Sýrii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Trump v Oválnej pracovni Bieleho domu povedal: "Domnievam sa, že sa zrejme stretneme v nie príliš vzdialenej budúcnosti a budeme diskutovať o pretekoch v zbrojení, ktoré sa vymkýnajú spod kontroly, ale nikdy nikomu nedovolíme, aby sa čo len priblížil k tomu, čo máme my."

Viac o téme: RuskoDonald TrumpVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu