Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škandál v ruských voľbách: VIDEÁ odhalili machinácie s lístkami, výsledky neplatné

Členka komisie hádže do urny lístky kvôli zvýšeniu volebnej účasti. Zobraziť galériu (4)
Členka komisie hádže do urny lístky kvôli zvýšeniu volebnej účasti. (Zdroj: YouTube/USA ENTERTAINMENT TV)

MOSKVA - Ruská volebná komisia anulovala výsledky nedeľných prezidentských volieb v piatich okrskoch, kde prešetruje údajné neregulárnosti ako vhadzovanie viac lístkov jednou osobou do urny. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na predsedníčku volebnej komisie Ellu Pamfilovovú. Vo voľbách hneď v prvom kole získal nový šesťročný mandát doterajší prezident Vladimír Putin, ktorý podľa predbežných výsledkov získal 76,67 percenta hlasov.

Putin dominoval v ruských prezidentských voľbách: Finálne čísla, bola to špinavá kampaň

Opozícia v nedeľu upozornila na početné prípady volebných nezrovnalostí a podvodov. Okrem vhadzovania niekoľkých volebných lístkov jedným hlasujúcim, ktoré bolo v niektorých prípadoch zachytené aj na video a zverejnené na internete, poukázali kritici tiež na to, že štátne inštitúcie a podniky nútili voliča hlasovať pod hrozbou sankcií.

Škandál v ruských voľbách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/USA ENTERTAINMENT TV)

Volebná komisia ale tvrdí, že nezaznamenala porušenie volebných pravidiel, ktoré by výsledok hlasovania akokoľvek ovplyvnilo.

Komisia vraj tiež neregistruje žiadne závažné sťažnosti na neregulárnosť hlasovania. Sťažností bolo vraj tentoraz "prinajmenšom dvakrát menej ako pri posledných voľbách" v roku 2012.

Pamfilovová takisto poprela zvesti o tom, že na niektorých miestach boli pozorovatelia vykázaní z volebných miestností, či že boli dokonca napadnutí.

Navalnyj hovorí o faľšovaní

Predák ruskej opozície Alexej Navalnyj, ktorému úrady nedovolili kandidovať v prezidentských voľbách s odvolaním sa na právoplatné odsúdenie na podmienečný trest za údajnú krádež, upozornil v nedeľu na falšovanie volieb a prekážky kladené pozorovateľom. Tých má po celej krajine, ako tvrdil, viac než 33-tisíc. "Už sa dá smelo prehlásiť: pomýlili sa tí, ktorí hovorili, že na týchto voľbách sa bude menej falšovať, pretože (Vladimir) Putin aj tak všetkých porazí," napísal opozičník na svojom webe.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Už sám začiatok volieb bol podľa neho tradičný: pozorovateľa v Krasnodarskom kraji jednoducho nepustili do volebných miestností pod zámienkou, že všetky miesta pozorovateľov už sú obsadené, a to "podivnými týpkami z úradov".

Alexej Navalnyj
Zobraziť galériu (4)
Alexej Navalnyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Na videozázname z Ďalekého východu je podľa Navalného zasa vidieť, že hlasovacie lístky už boli v urnách ešte pred tým, než sa otvorili volebné miestnosti, hoci podľa zákona má byť urna prázdna a zapečatená. Dochádzalo podľa neho tiež ku "klasickému" vhadzovaniu falšovaných hlasovacích lístkov do urien.

Viac o téme: Prezidentské voľbyRuskoVladimir PutinVolebné lístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu