Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia na Srí Lanke sa po nepokojoch stabilizuje: Vláda zrušila výnimočný stav

Nepokoje na Srí Lanke
Nepokoje na Srí Lanke (Zdroj: SITA/AP Photo/Tharaka Basnayaka)

KOLOMBO - Srílanská vláda zrušila výnimočný stav, ktorý vyhlásila 6. marca v reakcii na násilnosti voči moslimom. V centrálnom okrese Kandy pri útokoch zahynuli dvaja ľudia, zničili takmer 450 moslimských domov a obchodov a podpálili asi 60 vozidiel.

V snahe zmierniť napätie vláda vyhlásila aj zákaz vychádzania a zablokovala sociálne médiá, ktoré však už vo štvrtok znovu sprístupnili. V oblasti nasadili stovky vojakov. Polícia zatkla takmer 300 ľudí, vrátane lídra budhistických extrémistov, ktorého podozrievajú z podnecovania násilia. Prezident Maithripala Sirisena oznámil zrušenie výnimočného stavu v nedeľu prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter.

Protimoslimské výtržnosti sa v centrálnom okrese Kandy začali minulý týždeň po tom, ako po údajnom útoku moslimských mladíkov zomrel muž patriaci do budhistickej väčšiny Sinhálcov. Krajina je dlhodobo rozdelená medzi väčšinu Sinhálcov, ktorí sú prevažne budhisti, a Tamilov. Tí sú menšinou, v ktorej sú hinduisti, moslimovia a kresťania. V rokoch 1983 - 2009 v krajine pretrvávala občianska vojna, počas ktorej sa chceli tamilskí rebeli osamostatniť a vytvoriť nezávislý štát.

Viac o téme: NepokojeVýnimočný stavSrí LankaKolombo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu