Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Súd uznal tínedžera vinným z uloženia bomby v londýnskom metre: Pri rozsudku ani brvou nepohol

Výbuch v londýnskom metre
Výbuch v londýnskom metre (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Súdna porota v Londýne uznala v piatok irackého tínedžera za vinného z pokusu o vraždu, keď vlani umiestnil bombu v preplnenom vlaku londýnskeho metra.

Ahmad Hasan (18) neprejavil žiadne emócie, keď si vypočul rozsudok na londýnskom ústrednom trestnom súde. Mladík nastražil podľa vyšetrovateľov vlani 15. septembra v súprave metra podomácky vyrobenú bombu, ktorá bola uložená do plastového vedra v taške zo supermarketu. Zariadenie sčasti explodovalo na stanici Parsons Green v čase rannej dopravnej špičky, keď sa v danom vozni nachádzalo 93 osôb.

Bomba spôsobila zranenia 30 ľuďom. Prokurátori uviedli, že explózia by zapríčinila oveľa viac zranení a možno aj úmrtia, keby výbušné zariadenie naplno explodovalo. Hasan odmietol obvinenie z pokusu o viacnásobnú vraždu. Výšku trestu si vypočuje neskôr, napísala v piatok tlačová agentúra AP.

Mladíka zadržali deň po útoku v prístave Dover. Ďalších šesť zadržaných osôb prepustili bez obvinenia. Hasan sa dostal do Británie v roku 2015 bez dokladov totožnosti, keď prekonal Lamanšský prieliv v kamióne. Následne požiadal britské úrady o azyl a pred útokom žil u pestúnskej rodiny neďaleko Londýna.

Viac o téme: VýbuchMetroTeroristaSúd Londýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu