Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ruská stopa v USA vedie k Američanovi s ohavnou minulosťou: V Prahe prznil malých chlapcov

George Nader Zobraziť galériu (4)
George Nader (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON/PRAHA - Američana George Nadera, na ktorého sa okrem iných zameriava vyšetrovanie kauzy ruského zasahovania do volieb v USA, odsúdil v roku 2003 pražský súd k ročnému väzeniu za desať prípadov zneužitia maloletých. ČTK to dnes povedala hovorkyňa pražského mestského súdu Markéta Puci. Nader sa trestnej činnosti v Česku podľa súdu dopúšťal v rokoch 1999 až 2002.

Tréner (64) a lektor (29) dostali exemplárne tresty: Ako vôbec mohli zneužiť toľko detí?

Americká agentúra AP Nadera opisuje ako medzinárodne prešibaného muža, ktorý sa zaoberal okrem iného sprostredkovaním utajovaných kontaktov medzi Izraelom a arabskými štátmi. V polovici januára Nadera vo Washingtone zadržali vyšetrovatelia FBI z tímu Roberta Muellera, ktorý po stopách ruských zásahov do amerických volieb pátra. Zadržaný sa podľa AP rozhodol s FBI spolupracovať, začiatkom marca vypovedal v ruskej kauze pred veľkou porotou vo Washingtone.

V decembri 2016, teda krátko po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta, sa Nader v newyorskej Trump Tower stretol s prezidentovým zaťom Jaredom Kushnerom, vtedajším stratégom Bieleho domu Stevom Bannonom a korunným princom Muhammadom bin Zajídom Nahajánom zo Spojených arabských emirátov (SAE). O mesiac neskôr sa uskutočnila na Seychelách schôdzka za účasti Nadera, bin Zajída, bývalého šéfa americkej súkromnej ochranky Blackwater Erika Princea a Kirilla Dmitrijeva, ruského bankára blízkeho prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyšetrovanie FBI sa zrejme zameriava na možné kontakty medzi SAE a Trumpovým tímom.

George Nader
Zobraziť galériu (4)
George Nader  (Zdroj: profimedia.sk)

Mnoho Naderových bývalých známych a priateľov agentúre AP oznámilo, že s ním po roku 2000 stratili kontakt. Ukázalo sa, že zhruba v tom čase si v Prahe odpykával trest väzenia ako "odsúdený pedofil", uviedla americká agentúra.

Podľa Markéty Puci Nader zneužíval neplnoletých chlapcov a bol odsúdený za mravné poškodzovanie maloletých a sexuálne zneužívanie. V jednom prípade požadoval v pražskom hoteli Hilton orálny sex od štrnásťročného chlapca. Keď odmietol, Nader pred ním masturboval a vyplatil mu 2000 českých korún. Verdikt pražského súdu obsahuje aj ďalšie prípady, keď Nader obetiam platil peniazmi, šperkmi, mobilnými telefónmi, odevmi a sexuálnymi pomôckami.

Markéta Puci
Zobraziť galériu (4)
Markéta Puci  (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Hovorkyňa pražského súdu nevie, akú časť z ročného trestu si Nader v Prahe odsedel. Po prepustení bol z Českej republiky vyhostený. V roku 1985 Nadera vo Washingtone obvinili v kauze detskej pornografie, ale obvinenie neskôr stiahli, napísala AP.

Pražské problémy Nadera zrejme nesúvisia s jeho rolou v pátraní FBI po ruskom vplyve na americké voľby, upozornila agentúra. Dokresľujú ale obrázok človeka záhadnej existencie, ktorý pôsobil ako sprostredkovateľ medzi blízkovýchodnými metropolami. Naderov právnik AP povedal, že sa jeho klient stal obeťou nechutnej kampane, ktorá ho má zastrašiť. "Nevyjde to. Nader bude ďalej pravdivo odpovedať na otázky osobitného vyšetrovateľa (Muellera)," povedal advokát Sandeep Savla.

Viac o téme: George Nader
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu