Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ZOZNAM podvodných e-shopov: Títo obchodníci vás buď okradnú, alebo vám zašlú fejk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA – Slováci čoraz viac vyhľadávajú sortiment z českého trhu. Internetový nákup za hranicami však má svoje úskalia. Okrem vyšších nákladov na dopravu si dajte pozor aj na tieto e-shopy. Česká obchodná inšpekcia (ČOI) varuje pred desiatkami podvodných a pochybných e-shopov, od ktorých sa buď zaplateného tovaru nedočkáte, alebo vám nakoniec príde "mačka vo vreci".

Český inšpektorát na svojej stránke uverejnil stručný zoznam pochybných internetových obchodov, ktorým by ste sa mali vyhnúť oblúkom. Sú nebezpečné, neseriózne a v mnohých prípadoch len prídete o peniaze. „Tieto obchody majú často neznámych prevádzkovateľov, alebo ich prevádzkovatelia sídlia v štátoch mimo EÚ,“ informovala ČOI s tým, že odporúča spotrebiteľom, aby nákup na e-shope, ktorý nepoznajú, vždy dobre zvážili. 

vase-zumba.cz

Milovníci zumby by sa mali vyvarovať danej domény, a nakúpiť u iného predajcu. „Doménu po exspirácii, ktorú využívala cvičiteľka na ponuku kurzov zumby, teraz niekto využíva k prezentácii tovaru, najčastejšie topánok,“ varuje inšpektorát.

shopnaturenow.com

E-shop predáva pochybný prípravok na chudnutie a fotografie k nemu sú stiahnuté z fotobánk. Pokiaľ ide o dôveryhodnosť obchodu, na stránke nie je jasné, kto je jeho prevádzkovateľom. Absentujú aj obchodné podmienky. 

Cez bazár si objednala luxusný mobil: Po otvorení balíka zažila šok, FOTO divného obsahu

wartsfix.com

Rovnako ako pri predošlom obchode, aj tu chýbajú obchodné podmienky a údaje o prevádzkovateľovi. „Na stránke je ďalej ponúkaný pochybný výrobok s údajne zázračnou schopnosťou liečby,“ uviedla ČOI.

tporadna.cz, svhshop.cz a filkop.cz

Nebezpečné e-shopy ponúkajú rôzne odevy, no chýbajú identifikačné údaje o predajcoch, ktorí uvádzajú nekompletné obchodné podmienky. Inšpekcia píše, že obchody sú registrované na doménach, ktoré pôvodne slúžili k inému účelu, než k predaju ich terajšieho sortimentu. Tovar je doručovaný z Číny a často príde v horšej kvalite, než zákazník očakáva.

zelenetrhy.cz, degubrno.cz a dymapraha.cz

Tieto internetové obchody ponúkajú oblečenie, obuv a doplnky. No okrem chýbajúcich údajov o predajcoch sa ich obchodné podmienky uvádzajú v strojovom preklade do českého jazyka a sú tak nezrozumiteľné.

cafezlonin.cz a nasealpy.cz

Oba rizikové e-shopy núkajú predovšetkým obuv, oblečenie či okuliare. „Zo stránok nie je jasné, kto je prevádzkovateľom, s kým spotrebiteľ uzatvára zmluvu a voči komu môže nárokovať svoje práva,“ informuje inšpekcia. Zákazníci, ktorí nakupovali cez nasealpy.cz sa zaplateného tovaru nedočkali. 

sizepower.cz

Podvodný obchod okrem porušenia tých istých aspektov, ako vyššie spomínané e-shopy, navyše od zákazníkov žiada, aby uhradili platbu kartou vopred. „Po zaslaní čiastky podľa skúseností spotrebiteľov im nebol tovar doručený,“ zdôraznila ČOI.

nejfilm.cz

Názov domény e-shopu vôbec nezodpovedá jeho predajnej ponuke, do ktorej patria topánky a oblečenie. Okrem toho, obuv je ponúkaná za polovicu bežnej ceny a vábi tak spotrebiteľov na rizikový nákup.

adidasoutlet.cz

Z webovej stránky nie je zrejmé, kto je jej prevádzkovateľom. Zákazník sa tak nemá na koho obrátiť s právnymi náležitosťami. „Spotrebiteľom bol doručený tovar inej kvality, a to falzifikáty z Číny,“ varuje ČOI. Doména e-shopu pôsobí európsky, no text na stránke je v strojovom preklade.

Kompletný zoznam rizikových e-shopov, na ktoré upozorňuje ČOI, nájdete na oficiálnej stránke inšpekcie.

Viac o téme: ObchodPodvodInšpekciaE-shop
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu