Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecké centrum v nemeckom Ahlene zachvátil požiar: Podpaľači použili zápalné fľaše

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.cz)

AHLEN - Neznámi páchatelia útočili v pondelok ráno zápalnými fľašami na turecké kultúrne centrum v meste Ahlen v nemeckej spolkovej Severné Porýnie-Vestfálsko. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra DPA.

Incident by podľa miestnych úradov mohol súvisieť s víkendovými demonštráciami Kurdov proti pokračujúcej ofenzíve tureckých ozbrojených síl v enkláve Afrín na severozápade Sýrie. V očakávaní ďalších protestov sa miestne úrady zároveň rozhodli sprísniť bezpečnostné opatrenia.  Proti tureckej ofenzíve v Afríne protestovali počas uplynulého víkendu Kurdi vo viacerých nemeckých mestách. Ich demonštrácie sa zaobišli bez násilností, výnimkou boli protesty v Berlíne a Düsseldorfe, kde sa dostali do potýčok s miestnymi Turkami.

Či s týmito protestmi súvisia aj štyri útoky - na dve turecké mešity, predajňu ovocia a zeleniny a turecko-nemecký klub -, ku ktorým došlo v uplynulých dňoch v nemeckých mestách, doposiaľ podľa agentúry DPA nie je zrejmé. K podpaľačskému útoku došlo v nedeľu v berlínskej mešite, prevádzkovanej náboženskou organizáciou DITIP. Plamene podľa jej predstaviteľov zničili celý interiér budovy. 

Ďalší útok sa stal v nedeľu v meste Meschede v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde neznámi páchatelia hádzali na tureckých prisťahovalcov rozbušky. Podpaľačský útok na tureckú predajňu ovocia a zeleniny v nedeľu zaznamenali v meste Itzehoe v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. Ešte v piatok sa terčom obdobného útoku stala aj mešita v meste Lauffen am Neckar. 

K zraneniam pri týchto incidentoch nedošlo. Zábery z útokov v Meschede a Lauffene sa objavili aj na kurdskej webstránke tvrdiacej, že páchateľmi týchto činov sú mladí Kurdi. Turecké a kurdské združenia v Nemecku útoky odsúdili. Nemecké bezpečnostné zložky boli upovedomené o tom, že skupiny Kurdov vyzvali v pondelok prostredníctvom internetu na násilné demonštrácie. "Miestne orgány situáciu sledujú a v prípade potreby vykonajú nevyhnutné preventívne opatrenia," povedal v tejto súvislosti hovorca nemeckého ministerstva vnútra. 

Viac o téme: Zápalné fľašeNemeckoAhlenTurecké centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu