Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rakúsky prezident varuje: Krajina musí ostať ostražitá aj 80 rokov po ovládnutí nacistami

Rakúsky prezident Alexander van der Bellen
Rakúsky prezident Alexander van der Bellen (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúšania musia ostať ostražití, aby vedeli odhaliť deštruktívne politické sily, aj keď odvtedy, ako sa ich krajina pripojila k nacistickému Nemecku, uplynulo už 80 rokov. Vyhlásil to v pondelok rakúsky prezident Alexander Van der Bellen na oficiálnej ceremónii pripomínajúcej anšlus - pripojenie Rakúska k Nemecku z 12. marca 1938.

 Podľa neho si treba zobrať z tejto udalosti rázne ponaučenie. Napríklad poznatok, že demokracie môžu byť zraniteľné populizmom, že diskriminácia vedie k neľudskému zaobchádzaniu s inými a že je dôležité "pozdvihnúť hlas", uviedol Van der Bellen. "Nemecký Wehrmacht prišiel cez noc. Ale pohŕdanie ľudskými právami a demokraciou neprišli za jedinú noc," dodal s narážkou na antisemitizmus a pronacistické nálady, ktoré boli prítomné v Rakúsku aj pred rokom 1938.

Rakúska pravicová vláda ohlásila plán na vybudovanie nového pamätníka holokaustu. Vláda zamýšľa postaviť múr vo Viedni s menami viac ako 65.000 rakúskych Židov, ktorí zahynuli počas vlády nacistov. "Nesmieme zabudnúť na túto čiernu kapitolu v našich dejinách," uviedol vo vyhlásení kancelár Sebastian Kurz.

Agentúra DPA pripomína, že jeho vláda je pod zvýšeným dohľadom v súvislosti s tým, ako sa vyrovnáva s minulosťou krajiny, keďže v koalícii je aj krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Predseda židovskej náboženskej obce v Rakúsku Oskar Deutsch uviedol, že nemá nič voči novému pamätníku, ale jasne dal najavo, že vidí väčšie problémy než potrebu múru s menami obetí.

"Vybudovanie ďalšieho pamätníka holokaustu nesmie zatieniť fakt, že v skutočnosti máme vo vláde extrémistické krajne pravicové spolky, ktoré sú súčasťou FPÖ. Tieto spolky vynašli rasistický antisemitizmus, oslavovali anšlus a smútili nad oslobodením (Rakúska) v roku 1945 ako nad porážkou," konštatoval Deutsch pre denník Kronen Zeitung. 

Viac o téme: PrezidentRakúskoAlexander van der Bellen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu