Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Poľský politik žaluje izraelského prezidenta za porušenie kontroverzného zákona o holokauste

Reuven Rivlin
Reuven Rivlin (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Podpredseda poľskej krajne pravicovej strany Národné hnutie (Ruch narodowy) Krzysztof Bosak v utorok zažaloval na poľskom súde izraelského prezidenta Reuvena Rivlina za údajné porušenie kontroverzného poľského zákona o holokauste.

Izraelský prezident podľa Bosaka tento zákon porušil svojím výrokom, že Poľsko počas 2. svetovej vojny dovolilo implementáciu genocídy zo strany Nemecka. Podľa izraelských médií to Rivlin povedal vo štvrtok počas svojej návštevy Poľska prezidentovi Andrzejovi Dudovi.

Podľa Bosaka je neakceptovateľné, aby izraelský prezident naznačoval, že Poliaci majú nejakú vinu na holokauste. Krajne pravicový politik pripustil, že chce v prvom rade "otestovať zákon", na základe ktorého doteraz ešte nikoho nežalovali.

Podľa zákona o holokauste, ktorý v Poľsku prijali vo februári, je trestné hovoriť o vine Poliakov za holokaust, či používať termín "poľské koncentračné tábory". Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) argumentuje, že keď niekto hovorí o poľských koncentračných táboroch, znamená to, že z ich existencie obviňuje Poliakov, pričom tými, kto koncentračné tábory aj na poľskom území zriaďovali, boli Nemci.

Viac o téme: HolokaustPoľskoIzraelReuven Rivlin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu