Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinský šéf vojensko-civilnej správy varuje: Do Donbasu prišlo 100 ruských ostreľovačov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

KYJEV - Približne 100 ruských ostreľovačov dorazilo za posledný mesiac na územie separatistov v Donbase, uviedol v sobotu pre televíziu 112 Ukrajina predseda prokyjevskej vojensko-civilnej správy Doneckej oblasti Pavlo Žebrivskyj.

Podľa jeho slov pozdĺž kontaktnej línie nedochádza k väčším prípadom ostreľovania zo zbraní, ktoré sú zakázané minskými dohodami. Ale za posledný mesiac dorazilo na územie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) približne 100 ruských ostreľovačov, ktorí tam strieľajú a učia to aj miestnych "orkov", dodal Žebrivskyj.

Od spustenia protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny v apríli 2014 bolo dosiaľ zabitých 2378 ukrajinských vojakov, uviedla agentúra Ukrinform. Poznamenala, že na východe Ukrajiny vstúpilo 5. marca 2018 do platnosti nové prímerie medzi separatistami a vládnymi jednotkami. Ukrajinské ministerstvo obrany však v sobotu informovalo, že od vyhlásenia prímeria zahynuli v dôsledku nepriateľských akcií už traja vojaci, ten posledný v piatok.

Prímerie koordinujú účastníci trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase. Ide v poradí o 18. pokus ukončiť boje pozdĺž kontaktnej línie od začiatku konfliktu v Donbase. Zatiaľ najúspešnejším bolo prímerie v roku 2016. Streľba nebola vtedy hlásená celých šesť týždňov. Tzv. žatevné, školské a novoročné prímeria z roku 2017, ktoré mali byť časovo neobmedzené, nemali významný úspech.

Viac o téme: OstreľovačRuskoUkrajinaDonbasPavlo Žebrivskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu